استقبال آمریکایی ها از آلبوم موسیقی دو هنرمند برجسته مسلمان
آلبوم ˝اجرای زنده در المپیک˝ اثر دو هنرمند برجسته مسلمان موسیقی منتشر شد و مورد توجه بسیاری از رسانههای اروپایی و امریکایی قرار گرفت.
به گزارش سرویس موسیقی هفت گاه به نقل از هنرآنلاین ، “اجرای زنده در المپیک” نام تازهترین اثر احمد جمال پیانیست افسانهای موسیقی جاز است که چندی پیش منتشر شد در این آلبوم که اجرای زندهای در سال ۲۰۱۲ در پاریس بوده است، یوسف لطیف هنرمند فقید موسیقی جاز او را همراهی کرده است.
این آلبوم آخرین اجرای یوسف لطیف بوده . او چند ماه پس از این اجرا در سن ۹۳ درگذشت. لطیف هم یکی از شاخصترین هنرمندان مسلمان موسیقی معاصر بود. مجموعه “اجرای زنده در المپیک” حاوی دو سیدی صوتی و یک دیویدی تصویری است. و توسط کمپانی جَزولیج منتشر شده است.
دیو گِلی منتقد گاردین با دادن ۴ ستاره به این مجموعه نوشته است: جمال یک پیانیست فوق العاده است یکی از معدود هنرمندانی که مدرنیسم را وارد موسیقی جاز کردند. در این اثر جمال ساختار قدرتمندی خلق کرده که یک ملودی ساده اولیه را به زیبایی بسط و گسترش میدهد. یوسف لطیف در بخش دوم به کوارتت جمال میپیوندد و در این اجرا سازهای بادی مختلفی مینوازد. بداهه نوازیهای او طولانی و بعضا با مایه اصلی این اجرا همخوانی ندارد ولی جمال با هوشمندی و با شکل نوازندگیاش گروه را در یک مسیر نگه میدارد…
در این اجرا قطعاتی از آلبومهای قدیمی احمد جمال با مایههایی از بداههنوازی نواخته شده است،قطعایی مثل “ماه آبی”، “باران پاییزی”، “کُلی”،”من ایتالیا را به یاد دارم” و…
المپیک یا المپیا نام سالن کنسرت مشهوری در پاریس است که نزدیک به ۲۰۰۰ نفر گنجایش دارد و در اواخر قرن ۱۹ میلادی ساخته شده. نام این آلبوم هم باز نام این سالن کنسرت گرفته شده است. با توجه به استقبالی که از این اجرا شده بود، ظاهرا فرانسوی ها هنوز هم علاقه خاصی به موسیقی جاز دارند که از اجرای دو پیرمرد ۸۳ و ۹۲ ساله استقبال کردند.
جمال و لطیف چه کسانی هستند
فردریک راسل جونز در ۱۹۳۰ در شهر پیتسبورگ ایالت پنسیلوانیا بهدنیا آمد و در سال ۱۹۵۰ پس از گرویدن به اسلام نام خود را به احمد جمال تغییر داد. او از یازده سالگی بهصورت حرفهای پیانو میزد. احمد جمال از پیانیستهای محبوب مایلز دیویس، هنرمند نام آور موسیقی جاز بود. جمال امرو یکی از معدود بازماندگان نسل طلایی موسیقی جاز است. او اولین آلبومش را در سال ۱۹۵۲ میلادی با نام “بلوز احمد” منتشر کرد. احمد جمال در سال ۲۰۰۷ از سوی مرکز کندی آمریکا به عنوان افسانه معاصر دنیای جاز معرفی شد و در همین سال نشان ادبیات و هنر فرانسه را به پاس یک عمر دستاورد هنری دریافت کرد.
یوسف لطیف هم از دیگر موسیقدانان برجسته موسیقی جاز بود که با نام اصلی ویلیام امانوئل هادلستون سال در سال ۱۹۲۰ در تنسی به دنیا آمد. او در سال ۱۹۵۰ به اسلام گروید و نام خود را عوض کرد. یوسف لطیف در سال های دهه ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰ از صحنه جاز دیترویت ظهور کرد، سپس در سال ۱۹۶۰ به نیویورک رفت. وی کار خود را به عنوان ساکسیفون نواز شروع کرد ولی سازهای بادی مختلفی نظیر فلوت، باسون و ابوا را هم به خوبی می نواخت و از سازهای چوبی از کشورهای زیادی در موسیقی استفاده می کرد.
او از معدود نوازندگان این سبک از موسیقی بود که تا درجه دکتری در موسیقی تحصیل کرد. لطیف با هنرمندانی چون دیزی گلسپی و چارلز مینگوس همنوازی کرده بود. او را یکی از نخستین کسانی می دانند که موسیقی جهانی را به جاز وارد کرد. در واقع او از پیشگامان تلفیق موسیقی شرق با موسیقی جاز بود. او در سال ۲۰۱۰ “ستاد جاز ان ای ای” نام گرفت که بزرگ ترین افتخار در دنیای جاز آمریکا به شمار می رود.