پاتریک مودیانو نویسنده فرانسوی برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۱۴ شد.
به گزارش سرویس ادبیات هفت گاه ، آکادمی سوئد در استکهلم پنجشنبه ۹ اکتبر (۱۷ مهرماه) ساعت یک بعدازظهر به وقت مرکز اروپا برنده جایزه نوبل ادبیات امسال را معرفی کرد.
این جایزه به پاتریک مودیانو نویسنده ۶۹ ساله فرانسوی رسید. مودیانو یازدهمین نویسنده فرانسوی است که برنده جایزه نوبل میشود.
آکادمی سوئد این جایزه را به خاطر “هنر حافظه که او با آن از باورناپذیرترین سرنوشتهای انسانی و زندگی-دنیای تحت اشغال پرده میدارد” اعطاء کرد.
پیتر اینگلوند عضو دائمی آکادمی سوئد درباره او گفت: پاتریک مودیانو در فرانسه یک نویسنده شناختهشده است، اما خارج از فرانسه چندان معروف نیست. او کتابهای کودکانه، فیلمنامههای سینمایی و رمان مینویسد.
مضمون آثار او حافظه، از دست دادن، هویت، جستجو و زمان است. بیشتر داستانهای او بر جنگ جهانی دوم و دهه ۱۹۴۰ متمرکز است.
اولین رمان او با عنوان “La Place de l’Etoile” سال ۱۹۶۸ منتشر شد.
مودیانو متولد سال ۱۹۴۵ است. او ۳۰ کتاب مختلف نوشته است. رمانهای مودیانو کوتاه و بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ صفحه است.
او بیش از همه برای کتاب “فرد گمشده” شهرت دارد. داستان درباره یک کارآگاه است که حافظه خود را از دست داده است. “فرد گمشده” سال ۱۹۷۸ برنده جایزه ادبی گنکور شد.
از این نویسنده کتابهای “سفر ماه عسل”، “محله گمشده” و “خیابان بوتیکهای خاموش” توسط نشر افراز در ایران منتشر شده است.
مودیانو در پاریس زندگی میکند. او سال ۲۰۱۲ در گفتوگو با روزنامه فرانسوی فیگارو، نوشتن را با رانندگی در مه مقایسه کرد و گفت: نمیدانید کجا میروید، فقط میدانید که باید راه را ادامه بدهید.
جایزه نوبل ادبیات با جایزه نقدی معادل هشت میلیون کرون سوئد (۶۹۱ هزار پوند) همراه است.
آکادمی سوئد همچون گذشته برای نوبل ۲۰۱۴ لیستی از نامزدهای این جایزه اعلام نکرد، اما پیش از دریافت این جایزه توسط مودیانو نویسندههای دیگری به عنوان نامزدهای احتمالی این جایزه اعلام شده بود.
این گمانهها تقریبا روی ۱۰ نفر از نویسندگان آسیایی، آفریقایی، آمریکایی و اروپایی بود. در میان این اسامی نامهای بسیاری از جمله اسماعیل کاداره از آلبانیا، آسیه جبار از الجزایر، اسوتلانا آلکسویچ از بلاروس، کو اون از کره جنوبی، دیوید گراسمن و ریچارد فورد آمریکایی، علی احمد سعید مشهور به آدونیس از سوریه، گوگی وا تیونگو از کنیا و نورالدین فرح نویسنده سومالیایی به چشم میخورد.
هر چند در میان اسامی که به عنوان نامزدهای احتمالی جایزه نوبل ۲۰۱۴ مطرح شدند ۳ اسم بیش از همه خودنمایی میکرد. هاروکی موراکامی از ژاپن که در سالهای اخیر، همیشه همچون امسال نامش مطرح بوده است. فیلیپ راث آمریکایی که در کارنامهاش همه جور جایزه پیدا میشود بجز نوبل و در آخر نویسنده اهل چک اما فرانسوی یعنی میلان کوندرا که از بزرگترین نویسندگان زنده جهان به شمار میرود.
از سال ۲۰۰۰ تا سال ۲۰۱۳ جوایز ادبی نوبل مثل سنوات گذشته آن بیش از همه به اروپاییان اختصاص داشت. سال ۲۰۰۰ و همین طور سال ۲۰۱۲ این جایزه نصیب نویسندگان چینی شد. گائو تسینگجیان در سال ۲۰۰۰ و مویان در سال ۲۰۱۲ که البته حاشیههایی هم در پی داشت.
در سال ۲۰۰۱ این و.اس.نایپل از ترینداد و توباگو بود که صاحب این جایزه شد. بعد از آن به ترتیب ایمره کرتس از مجارستان، جان مکسول کوئتزه از آفریقای جنوبی، الفریده یلینک نویسنده اتریشی، هارولد پینتر انگلیسی، اورهان پاموک از ترکیه، دوریس لسینگ از انگلیس، ژان ماری گوستاو لو کلزیو از فرانسه، هرتا مولر از آلمان، ماریو بارگاس یوسا از پرو، توماس ترانسترومر از سوئد، مویان از چین و آلیس مونرو از کانادا برنده جایزه ادبی نوبل شدند.
آکادمی سوئد از سال ۱۹۰۱ برنده جایزه نوبل ادبیات را انتخاب میکند و تاکنون ۱۰۷ نوبل ادبیات اعطاء کرده است.
این آکادمی سال ۱۷۸۶ توسط گوستاو سوم پادشاه سوئد تشکیل شد. آکادمی سوئد اکنون ۱۸ عضو دارد که شامل نویسندگان، زبانشناسها، محققان ادبی و مورخان است.