حضور هنرمند ایرانی در نمایشگاه فرهنگی «اکسپو» شارجه
برگزاری دو کارگاه «خط شکسته» با حضور خطاط ایرانی و کارگاه «نقاشی ابر و باد» با حضور هنرمندی از ترکیه در نمایشگاه هنری «شارجه»
به گزارش سرویس هنرهای تجسمی هفت گاه ، بخش هنری مرکز فرهنگ و رسانه امارات در نمایشگاه فرهنگی «اکسپو» شهر شارجه، کارگاه «آموزش خط شکسته» با حضور «محمد حیدری» هنرمند خطاط ایرانی برگزار کرد.
در این کارگاه آموزشی، محمد حیدری، خطاط ایرانی گوشههایی از هنر خط شکسته را با نگارش کلمات در کمترین زمان برای بازدیدکنندگان به نمایش میگذارد.
خط شکسته نستعلیق یکی از سبکهای خوشخطی اسلامی است که در قرن شانزدهم هجری در دوره حکومت صفویان در ایران ابداع شد و این سبک خوش نویسی از خط نستعلیق گرفته شده است و از آن جهت که بعضی از حروف در آن به علت سرعت نوشتن شکسته و رها می شوند، اینگونه نامیده شده است. این خط در طول زمان تغییرات زیادی کرد و ویژگیهای خاصی یافت و در حال حاضر ایران بزرگترین مرکز متخصصان این سبک خطاطی در منطقه است.
محمد حیدری در گفتوگو با شبکه الرای گفت: خط شکسته نستعلیق از قرن ۱۲ هجری پدیدار شد و «مرتضی قلیخانی شاملو»، حاکم هرات مبتکر آن محسوب میشود. هرات در آن زمان بخشی از سرزمین ایرانیان بود و بعدها به افغانستان پیوست.
این هنرمند ایرانی در ادامه گفت: سبک خط شکسته نستعلیق،با نادیده گرفتن اصول خط نستعلیق و رها کردن قوس ها و سایش دندانه ها و اتصالات حروف و کلمات شکل میگیرد . این نوع سبک خطاطی آزادی بیشتری در حرکت به خطاط میدهد و علاوه بر آن به فرم و شکل کلمات زیبایی میبخشد.
محمد حیدری، خطاطی به سبک خط شکسته را از حدود ۴۹ سال پیش، زمانی که تنها ۹ سال داشته آغاز کرده است و سپس این هنر به کار و حرفه اصلی او تبدیل شده است به طوری که از حدود ۴۳ سال پیش در دانشگاههای ایران و انجمنهای خوشنویسان به آموزش این هنر میپردازد. از نظر این هنرمند، زیبایی خط شکسته در نوآوری است که هر بار به دست خطاطان ایجاد میشود. نوآوری که از دل آزادی که این سبک خطاطی در اختیار هنرمند میگذارد، پدیدار میشود.
نکته قابل توجه در مورد این خطاط ایرانی این است که او در نگارش و آفرینش این آثار از دست چپ خود بهره میگیرد. خود او در این باره میگوید: افرادی که با دست چپ مینویسند معمولا از دقت بالا و تمرکز خوبی در ترسیم شکل حروف و انحناها برخوردار هستند.
این دومین بار است که حیدری در کارگاههای آموزشی «خط شکسته» شارجه شرکت میکند.
در نمایشگاه رمضانی شارجه، کارگاه دیگری هم با عنوان «سبک نقاشی ابر و باد» با حضور «طوبی روحانگیز» هنرمند ترکیهای برپاست. این کارگاه در بخش هنرهای جشنواره رمضانی «شارجه» با ترسیم تابلوهایی به سبک «نقاشی روی آب» شگفتی و تحسین بازدیدکنندگان را در پی داشته است.
طوبی روحانگیز با اشاره به تکنیکهای این سبک نقاشی و روش کار گفت: این سبک هنری نیازمند صبر و تمرکز بالا و البته ذوق و سلیقه افراد است چرا که انتخاب نوع ورق و رنگ در ایجاد تصاویر زیبا بسیار اهمیت دارد.
نقاشی «ابر و باد» یا «نقاشی روی آب» هنری قدیمی برای تزیین کاغذ با سبکهای حرفهای خاص است. «ابر» یک کلمه فارسی است اما برخی منشأ این هنر را به هند، برخی به ایران و برخی دیگر به دولت عثمانی نسبت میدهند.
جشنواره رمضانی شارجه با عنوان «فرهنگ بدون مرز» تا ۳۱ جولای میزبان بازدیدکنندگان است.