خبرهایی از هشتمین جشنواره سینما حقیقت

هجده فیلم مستند در بخش «جایزه شهید آوینی» هشتمین دوره جشنواره سینماحقیقت به نمایش درمی‌آیند.

جشنواره حقیقت

به گزارش سرویس سینمایی هفت گاه ، جایزه شهید آوینی که مختص فیلم‌های مستند حوزه مقاومت، انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است، امسال بعنوان بخش ویژه هشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» برگزار شده و در آیین اختتامیه این رویداد، از سه مستندساز برگزیده این بخش تقدیر بعمل خواهد آمد.

جایزه برگزیدگان این بخش هم تندیس جایزه شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۲۰، ۱۰۰، ۸۰ میلیون ریال برای کارگردانان سه فیلم مستند بلند، نیمه‌بلند و کوتاه برگزیده‌ی هیات داوری است. ضمن اینکه تهیه‌کننده و سایر عوامل فیلم‌های منتخب بخش جایزه شهید آوینی نظیر پژوهشگر، تصویربردار، صدابردار، تدوینگر و… امکان برگزیده شدن در بخش اصلی جشنواره را نیز دارند.

۱۸ فیلم مستند منتخب بخش «جایزه شهید آوینی» جشنواره سینماحقیقت به این شرح هستند:

آرزویم را دعا کن (محمد زارع)، آشنای غریب (مصطفی شبان)، ابرها در راهند (محمدعلی فارسی)، اتاق جنگ (مصطفی حریری)، ایمان (مسعود زارعیان)، پارکینگ (عباس عمرانی‌بیدی)، چه کسی ما را کشت (محمدحسین جعفریان)، زمان به وقت موسیو ستبون (محمود کریمی)، زندگی در ثانیه صفر (علی و بلال الفت)، ققنوس (جمشید بیات‌ترک)، مالکیه (محمدباقر شاهین)، مدافعان نَُبل و الزهرا (طه فروتن)، ملاقات با داعش (کار گروهی)، موگادیشو (مصطفی آتش‌مرد)، میراث مجید (مصطفی آتش‌مرد)، و آزادی (لعیا عباس‌میرزایی)، وقتی گنجشک‌ها جیغ می‌کشند (خلیل رشنوی)، ۲۵/۲/۶۱ (الهام حسامی)

********

مستند «گالری ملی» آخرین ساخته «فردریک وایزمن» مستندساز مشهور آمریکایی در بخش نمایش‌های ویژه هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت روی پرده می‌رود.

مستند گالری ملی (National Gallery) به کارگردانی فردریک وایزمن، محصول مشترک آمریکا و فرانسه است که در بخش «دو هفته کارگردانان» شصت و ششمین دوره جشنواره کن نیز به نمایش درآمده است.

«گالری ملی» مستندی درباره موزه ملی لندن است که در این موزه، هنر غرب از اواسط قرن ۱۹ میلادی جمع آوری و نگهداری شده و به معرض دید بازدیدکنندگان درمی‌آید.

مدیران شرکت فرانسوی «داک اند فیلم» که پخش بین‌المللی مستند ۷۳ دقیقه‌ای «گالری ملی» را بر عهده دارند، درباره فردریک وایزمن معتقدند که یکی از بزرگترین مستندسازان پیشکسوت قرن معاصر است و منتقدین آمریکایی هم او را مورخ دنیای غرب می‌دانند.

این کارگردان ۸۴ ساله آمریکایی که سال ۲۰۰۹ جایزه «اسطوره زنده» را از جشنواره ایدفا هلند دریافت کرده، از سال ۲۰۰۱ عضو افتخاری آکادمی هنر آمریکا بوده و از سال ۱۹۸۶ تاکنون نیز از اعضای هیات مدیره موسسه بین‌المللی IDA بوده است.

وایزمن درباره ساخت مستند «گالری ملی» می‌گوید: در تاثیر رابطه تدوین صدا و تصویر و در به تصویر کشیدن صحنه‌هایی که نور نقش اساسی دارد، سعی می‌کنم از موتیف‌های نقاشی استفاده کنم؛ بنابراین با این کار، این موقعیت برای مخاطب به وجود می‌آید که درک درستی از فضا داشته باشد.

وی ادامه می‌دهد: موضوع اصلی این فیلم درباره موزه ملی لندن است و دوربین باید علاوه بر ارائه اطلاعات، مانند فردی که تازه به این مکان وارد شده به جستجو بپردازد. به این معنا یک مستند مکاشفه‌ای ساختم تا مخاطب با موقعیت و سوژه ارتباط برقرار کند.

وایزمن می‌گوید: اهمیت زبان تصویر در تم فیلم و چگونه به تصویر کشیدن تصاویر مستند می‌تواند تصویری ارائه دهد که زبان جهانی داشته باشد. این مسئله یکی از موضوعات مهم در فیلم است. زبان فیلم باید قابل درک باشد که مخاطب خیلی راحت آن را بفهمد و این دقیقاً خواسته مخاطب است.

این مستندساز برجسته ادامه می‌دهد: اگر از من بپرسید که چرا این فیلم را ساخته‌ام باید بگویم که سوال سختی است، زیرا اعتقاد دارم که موضوع فیلم و نحوه برقراری ارتباط با مخاطب بسیار حائز اهمیت است. انتخاب موضوع و پرورش آن به قدری مهم است که می‌تواند برای یک موضوع بومی، زبانی بین‌المللی به وجود آورد.

********

در بخش مسابقه ملی هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت، ۱۷ فیلم از ساخته‌های بانوان مستندساز ایرانی به نمایش درمی‌آید که نمایانگر افزایش ۵۵ درصدی به نسبت سال گذشته است.

حضور زنان مستندساز در بخش‌های رقابتی جشنواره هشتم سینماحقیقت، به شرح ۲ کارگردان در بخش مستند بلند، ۶ فیلمساز در بخش مستند نیمه‌بلند و ۹ مستندساز در بخش مستند کوتاه است.

برپایه این گزارش، اسامی مستندسازان زن حاضر در بخش «مسابقه ملی» جشنواره سینماحقیقت به این شرح است:

* مستند بلند: پریسا عشقی (خانه سیمین و جلال)، سحر سلحشور (فلک‌ناز)

* مستند نیمه‌بلند: مژگان ایلانلو (زنان فرماندار)، محبوبه هنریان (زیبایی ناشناخته)، نوا رضوانی (عروسک‌ها نمی‌دانند)، مریم سپهری (فراتر از رنگ)، فاطمه موسوی (پرسوک- کارگردانی مشترک با رضا فرهمند)، فاطمه طوسی (می لا دو)

* مستند کوتاه: یلدا قشقایی («ن» بی‌دردسر)، نیلوفر سعیدی (کافه تهران)، عاطفه محرابی (خواهرم محدثه)، مینا مشهدی‌مهدی (نو)، صبا قاسمی (بدون بلیت)، الهام حسامی (۲۵/۲/۶۱)، لعیا عباس‌میرزایی (و آزادی)، رقیه توکلی (۱۲۴)، نرگس فلاح‌پسند (من نوازنده‌ام)

مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی سازمان امور سینمایی کشور، هشتمین دوره جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» را طی روزهای ۹ تا ۱۶ آذرماه ۱۳۹۳ و با شعار «حقیقت بهترین راهنماست» که از فرمایشات حضرت علی(ع) است، در شهر تهران برگزار خواهد کرد.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش + هجده =