رباعیات خیام به خط عباس اخوین رونمایی شد

از کتاب رباعیات خیام با خوشنویسی عباس اخوین در خانه هنرمندان ایران رونمایی شد.

هفت گاه

به گزارش سرویس ادبیات هفت گاه به نقل از روابط عمومی خانه هنرمندان ایران ، در ابتدای این مراسم که یکشنبه ۱۴ دی در تالار استاد شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار شد، علی مرزی استاد خوشنویسی ضمن اشاره به سیر کاری عباس اخوین از گذشته تاکنون گفت: در این مجال شاید تنها بتوان یکی از خصوصیات اخوین را مورد اشاره قرار داد. اخوین به‌عنوان تاریخ شفاهی خوشنویسی معاصر، از دوران جوانی به کار کتابت اشتغال داشته و با گذر زمان توانسته آثاری جاافتاده‌تر ارائه دهد. او در دورانی کار کتابت را آغاز کرد که خوشنویسان بزرگی هم‌چون حسن زرین‌خط، حسین میرخانی و.. در عرصه خوشنویسی ایران می‌درخشیدند. اخوین با کتابت آثاری مانند مثنوی مولانا، دیوان حافظ، مناجات‌نامه و… افتخاری برای ما و آیندگان به‌شمار می‌رود.

سخنران بعدی این مراسم علی دهباشی سردبیر مجله بخارا بود که ضمن اشاره به رباعیات خیام گفت: رباعیات خیام بعد از کتاب مقدس و آثار شکسپیر، پرتیراژترین کتاب در زبان انگلیسی محسوب می‌شود. کتابی که قرار است از آن رونمایی شود با هنر عباس اخوین و مقدمه‌ای که مظاهر مصفا بر آن نوشته ارزش ادبی خاصی پیدا کرده است. مقدمه‌ موجز مصفا در واقع کلیت کهکشان ذهنی خیام را با استادی طرح کرده و این نتیجه‌ هفت دهه تدریس ادبیات در دانشگاه‌های ایران است. متاسفم که او به دلیل کسالت قادر به حضور در این برنامه نبود و برایش آرزوی سلامتی دارم. دهباشی سخنانش را با ذکر اشاراتی به زندگی خیام به پایان رساند.

پس از دهباشی، نگین فرهود به نیابت از مظاهر مصفا متنی از دیباچه ترانه‌های خیام را برای حاضران در تالار قرائت کرد. رامین مرآتی پیشکسوت هنر تذهیب، سخنران بعدی مراسم بود که در ابتدا به نکاتی در خصوص کتاب‌آرایی در گذشته و تحولات آن اشاره کرد و سپس به نقش حامیان هنر در تولید آثار هنری پرداخت: اگر امروز می‌بینیم که آثار گرانبهایی در موزه‌های ما وجود دارد که به‌عنوان الگوی هنرجویان مورد استفاده قرار می‌گیرد، بخش عمده‌ای از آن به لطف حامیانی بوده که این آثار را به هنرمندان سفارش می‌دادند و از آنها حمایت می‌کردند. در دوره‌ کنونی علاوه بر مسئولان حوزه هنر، ناشران این عرصه حامیان بسیار خوبی برای هنرمندان محسوب می‌شوند. هنگامی که هنرمندی خود را برای خلق اثری جاودانه مهیا می‌سازد، نیازمند چنین حمایت‌هایی است تا بتواند با خیال راحت به خلق اثر خود بپردازد. مرآتی که مسولیت تذهیب این کتاب را برعهده داشته در پایان به دشواری‌های انجام چنین کاری اشاره کرد و گفت: همه‌ تلاش خود را به‌کار بستیم که بتوانیم اثر متفاوتی ارائه دهیم و تصور می‌کنم تا امروز هیچ اثری دیگری نداریم که هر یک از صفحات آن تذهیب جداگانه‌ای داشته باشد.

در ادامه عباس اخوین استاد خوشنویسی و خوشنویس کتاب رباعیات خیام، لحظاتی به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: در این کتاب خوشنویسی به سبک چلیپا را انتخاب کردم چرا که شکل سنتی و ملی قلم‌زنی ما محسوب می‌شود و حتی امتحانات عالی انجمن خوشنویسان ایران به همین خط انجام می‌شود. رباعیات خطاطی شده نیز به انتخاب مظاهر مصفا بوده است و انجام این کار حدود ۱۰ سال پیش به پایان رسید ولی چاپ آن تا امروز به تعویق افتاد. وی هم‌چنین اشاراتی به ویژگی‌های کاغذ و قلم مورد استفاده در این اثر داشت و به سخنان خود پایان داد.

سپس محمدعلی صحرانورد ناشر کتاب، به شرح مختصر روند چاپ این کتاب پرداخت و گفت: جای خالی چنین کتابی را در بازار کتاب احساس می‌کردیم چرا که پس از حافظ، شاهد بیشترین استقبال از اشعار خیام هستیم. اما اتفاقاتی که در بازار نشر و کتاب رخ می‌دهد باعث شد در انتخاب این اثر تاخیری طولانی اتفاق بیفتد. از طرف دیگر ماکت‌های زیادی از این کار تهیه کردیم تا در نهایت بتوانیم این اثر را با بهترین کیفیت ممکن عرضه کنیم و این امر نیز در طولانی شدن روند کار تاثیر زیادی داشت. وی در پایان ضمن اشاره به کار دقیق و منسجم مظاهر مصفا در انتخاب اشعار، به ذکر خاطراتی از همکاری با وی پرداخت و ویژگی‌های ادبی او سخن گفت و انتخاب عباس اخوین به‌عنوان خوشنویس این اثر را به دلیل ویژگی‌های اخوین، انتخابی بدیهی و آسان توصیف کرد.

در ادامه شمس انصاری پیشکسوت خوشنویسی و شاعر معاصر، ضمن قرائت شعر خود آن‌را به عباس اخوین تقدیم کرد. آخرین سخنران این مراسم غلامرضا مشعشعی پیشکسوت خوشنویسی بود که در سخنانی کوتاه به ویژگی‌های عباس اخوین اشاره کرد و ضمن مغتنم شمردن وجود او در قرن حاضر، او را تبلور استادانی هم‌چون میرعماد در دوران کنونی دانست.

در پایان این مراسم، از دست‌اندرکاران تهیه این اثر هنری تقدیر به عمل آمد و جشن امضای کتاب در حضور عباس اخوین برگزار شد.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − دو =