رحمتی :تلاش بر این است به یک گوهری از شیوه های نمایش ایرانی دست یابیم
گروه نمایش ” نیست ” به سرپرستی حسین جمالی از هفته گذشته سری دوم مجموعه نشست های تخصصی نقالی – هنر کاربردی را در سالن مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار کرده است .
مجید رحمتی دبیر اجرایی این همایش در گفتگوی خود با خبرنگار سرویس تئاتر هفت گاه ، در رابطه با شکل گیری این گروه و اهداف آن گفت : گروه نمایش “نیست” به سرپرستی آقای حسین جمالی از ۱۰ سال پیش کار خود را با رویکرد شیوه های نمایش ایرانی به خصوص نقالی و کشف کردن عناصر ویژه نمایش ایرانی به خصوص نقالی آغاز کرده است . ما بیشتر تلاش داشتیم در این چند سال تجربیات خود را به سمع و بصر تماشاگرها برسانیم .وی در ادامه فعالیت های گروه ” نیست” را چنین بیان کرد : تجربه اول ما “مجلس نقالی رومیئو ژولیت” بود که پایان نامه حسین جمالی بود ، کاری تک نفره بود و در جشنواره آیین سنتی حضور پیدا کرد و بعدها من نقالی آن را بازی کردم و حسین جمالی کارگردانی و نویسندگی آن را بر عهده داشت .
تجربه دوم ما “مجلس شبیه لیر بیچاره” بود که باز هم در آن بخصوص از نقالی و تخت حوضی و شبیه خوانی استفاده کردیم .
و “مجلس انتقام جویی هملت” آخرین کار ما بود که در شانزدهمین جشنواره آیین سنتی سال گذشته به عنوان کار برگزیده انتخاب شد ولی متاسفانه هنوز اجرا نرفته است .
مجید رحمتی در خصوص برگزاری نشست های تخصصی نقالی – هنرکاربردی گفت : ما تصمیم گرفتیم که این تجربیات و این پژوهش های چند ساله ای که با گروه انجام داده ایم را در قالب نشست های مختلفی ارائه دهیم .
دوره اول این مجموعه نشست ها در اردیبهشت و خرداد در کارگاه نمایش باران انجام شد و در آن دوره دکتر قطب الدین صادقی در رابطه با کارگردانی نمایش های ایرانی صحبت کردند و آقای فتحعلی بیگی و ناصربخت در رابطه با طومار و طومارنویسی صحبت کردند که این صحبت ها در این دوره نیز با عنوان طومار و عناصر دراماتیک ادامه پیدا خواهد کرد ، همانطور که دکتر صادقی اینبار در رابطه با تصویرسازی در نمایش تک نفره صحبت کردند و همچنین در روز سه شنبه آقای اردشیر صالحپور در رابطه با نماد و اسطوره در آیین و روز چهارشنبه موسیقی کلام در نقالی توسط حمیدرضا اردلان و همچنین در آخرین جلسه این نشست با سخنرانی آقای هدایت هاشمی در رابطه با تکنیک های بازیگری بالاخص بازی در بازی صحبت خواهند کرد .
بازیگر گروه نمایش “نیست” برگزاری دور بعدی نشست ها را در فصل پاییز و زمستان اعلام کرد و گفت : انشالله در سال دیگر در جشنواره استانی برنامه های ضبط شده این نشست ها را به صورت یک نسخه dvd و یک نسخه کتاب رونمایی می کنیم و در نهایت تمام این مدارک برای یونسکو ارسال خواهد شد زیرا ۵ – ۶ سال است که از نقالی در یونسکو منبعی (refrence ) ارائه نشده است و سعی ما که بر روی مبحث نقالی فوکوس داریم و بتوانیم این شیوه اجرایی را با توجه به پژوهش هایی که کرده ایم و شناخت هایی که در این زمینه داریم ارائه دهیم .
وی در ادامه به ارتباط بین نقالی و آثار شکسپیر اشاره کرد و در رابطه با تکنیک های استفاده از نمایش ایرانی گفت :بحث نقالی آنقدر گویا است که می شود بر روی آثار بزرگ دنیا از جمله آثار شکسپیر تامل کرد زیرا که از ماجرای نقالی ما جدا نشدنی است و هرجا که قرار است اسم درام نویس بزرگی از دنیای نمایش بیاید اسم شکسپیر می درخشد . بنابراین ما در این زمینه سعی کردیم کار کنیم و در کنار آن تجربیات دیگری بر روی نمایش های مدرن داشتیم که آن استفاده از تکنیک های نمایش ایرانی بود .
وی در پایان از تمامی اصحاب رسانه و بنیاد های فرهنگی هنری شهرداری درخواست کمک و حمایت کرد و گفت : ما این کار را به صورت خودجوش جلو می بریم و تنها خانه تئاتر و کانون نمایش های آیینی سنتی و انجمن هنرهای نمایشی در این بین حمایتمان کردند تا بتوانیم منبع های ( refrence ) جدیدی را راجع به این شیوه ها داشته باشیم و از این عناصر در کارهای بعدی خود استفاده کنیم در حقیقت تلاش بر این است به یک گوهری از شیوه های نمایش ایرانی دست یابیم .