محمد کارت : سینمای هنر و تجربه می تواند سینمای مستند را از جشنواره زدگی دور می کند

محمد کارت که سال گذشته با فیلم “خونمردگی” در جشنواره بین المللی سینما حقیقت حضور داشت ،  با مستند “بختک” در هشتمین دوره جشنواره سینما حقیقت حضور پیدا کرده است . به همین بهانه حبرنگار سرویس سینمایی هفت گاه به سراغ محمد کارت رفت و گفت و گویی را با وی ترتیب داده است که می توانید در ادامه مطالعه نمایید .هفت گاه

هفت گاه

لطفا توضیح مختصری درباره مستند “بختک” بدهید .

“بختک” یک فیلم اجتماعی با موضوع خانواده است و روایت آن با محوریت زن اتفاق می افتد . کنکاش در زندگی زن ها و مسائل و دغدغه هایی که بعضی از زن های پایین شهر دارند ، سوژه ی این فیلم است . موضوع این فیلم دغدغه ی اساسی ام است و از آنجایی که مستند “خونمردگی” را سال گذشته ساختم و فیلم مرد محوری بود ، بنا  داشتم بعد از آن ، در همان پرسه ی تدوین “خونمردگی” ، تصمیم گرفتم فیلمی درباره ویژگی ها ، مسائل و دغدغه ها و خوشی ها و ناراحتی های زن ها بسازم که کمی بحثش در مورد یک اجتماع کوچک به نام خانواده بنیادی تر است . این اتفاق افتاد و با رامبد جوان که فیلم قبلی من را دیده بود و با هم رفاقت داشتیم ، مطرحش کردم و رامبد هم چون مسائل اجتماعی و حل و رفعشان جزء دغدغه هایش است ، قبول کرد که تهیه کننده باشد و کم کم با هم کار را شروع کردیم و تامل کردیم و بعد من به شیراز رفتم . مدت زیادی وقت صرف شد که بین آدم های مختلف این سه نفر را انتخاب کنیم و بعد معاشرت و رفاقت کردیم تا فیلم به سرانجام رسید و تولیدش را شروع کردیم ، مرحله ی تدوینش حدودا چهار ماه ونیم طول کشید و بعد صداگذاری و اتالوناژ تا اینکه در حال حاضر فیلم در جشنواره حقیقت اولین حضور جشنواره ای اش را تجربه کرد که خوشبختانه از فیلم استقبال خیلی خوبی شد . دو سانس نمایش داشت که جزء یکی ، دو فیلم پرمخاطب جشنواره بوده و برای من که “خونمرگی” را سال گذشته ساختم و به خودم قول دادم که یک فیلم بهتر از آن و کم نقص تر از آن را بسازم ، فکر می کنم انگیزه ام به ثمر نشسته است .

شما پارسال با فیلم “خونمردگی” در جشنواره حضور داشتید ، امسال با فیلم “بختک” . کیفیت برگزاری جشنواره را نسبت به پارسال چگونه ارزیابی می کنید ؟

من فکر می کنم امسال جشنواره به دلیل حضور مخاطبان بسیاری که در اینجا حضور دارند ، خیلی ویژه است . هر شب سالن ها از حد نسبی از مخاطب برخوردار هستند ، کمتر سالنی هست که با تعداد کمی تماشاگر روبرو باشد و همین استقبال یعنی اینکه کیفیت برگذاری برنامه ریزی شده تر است و مدیریت سینمایی جدید که پارسال اندکی نوپا بود ، الان تکلیفشان با خودشان روشن تر است و امسال به نظرم جشنواره خیلی وزین تر و با کیفیت تر و با برنامه تر انجام شد . از طرف دیگر ، اطلاع رسانی و مسائل روابط عمومی جشنواره است که از ۳ ماه قبل کارشان را در سایت ها و خبرگزاری های مختلف شروع کردند . این هم یکی از ویژگی هایش است که آنلاین اخبار جشنواره را از ۳ ماه قبل از اینکه شروع شود ، می شنیدیم .

به تازگی در سینماها اکران ویژه هنر و تجربه را داریم ، به نظر شما این اکران ها چه تاثیری می تواند در جا افتادن فرهنگ دیدن فیلم مستند داشته باشد ؟

اگر هنر وتجربه ، انشالله استمرار داشته باشد ، مطمئنا به شدت به سینمای مستند و سینمای نوع دیگر کمک می کند و در دراز مدت ، مطمئنا مخاطب خودش را پیدا می کند ، کما اینکه الان هم مخاطب خودش را دارد و یک چیز دیگری که می تواند به سینمای مستند اضافه کند ، بازار عرضه و تقاضاست و احیانا سینمای مستند را از جشنواره زدگی دور می کند و این روحیه را که مدینه ی فاضله ی تمام  فیلمسازان جشنواره فجر باشد را کاهش می دهد و فیلمسازها می توانند چشم انداز این را داشته باشند که فیلم هایی بسازند که نمایش عمومی پیدا کند و بتوانند فروش بلیت داشته باشند و فقط به دو روز و دو سانس فلان جشنواره دلخوش نباشند که همه ی آدم هایی که دور و برشان هستند را به زور به سالن بکشند و یا مخاطبی نداشته باشند و بخواهند تلاش کنند که مخاطبی را در آن دو سانس داشته باشند . اما به نظرم می رسد که این بازار عرضه و تقاضا را بیشتر می کند و مخاطب هم در طول مدت تربیت می شود . خیلی ویژه است و امیدوارم شکلی در چیدمان فیلم هایی که اکران می شوند ، لحاظ شود که فقط فیلم هایی نباشند که به واسطه عدم کیفیت مجال اکران پیدا نکردند . باید کیفیت لحاظ شود که مخاطب روز به روز بتواند علاقمندتر بشود که این نوع سینما ، سینمای باکیفیتی به لحاظ ساختاری و محتوایی است و یک تجربه جدید سینما رفتن است که بتواند استمرار داشته باشد ، نه اینکه بخواهد فیلم های بی کیفیت بین فیلم های با کیفیت قاطی شوند و تماشاگر وقتی با آن ها مواجه شود از کلیت این  سبک اکرانی زده شود .

شما برنامه ای برای اکران فیلم هایتان ندارید ؟

“خونمردگی” را در گروه هنر و تجربه به شورای ارزشیابی دادم که احتمالا در زمستان برنامه ای برای آن بچینند که اکران شود و در مورد “بختک” ، انگیزه اصلی برای ساخت این فیلم اول یک حرکت ویژه برای آن قشر است که می خواهم به واسطه این فیلم اثرگذار ، منظورم از اثرگذار به لحاظ تاثیرش بر مخاطب است ، انجام دهم که جشنواره یکی از معبرهای آن است . من و رامبد بنای مان این بود که به واسطه ی این فیلم بتوانیم یک حرکت فرهنگی ، مادی و معنوی برای آن قشر انجام دهیم و سبک زندگی شان را ، حداقل این سه سوژه ای که انتخاب کردیم را عوض کینم .

با توجه به اینکه فردا اختتامیه جشنواره است ، شما خودتان را یکی از برگزیدگان هشتمین دوره جشنواره سینماحقیقت می دانید ؟

در بخش کارگردانی کاندید که شدم ولی به نظرم می رسد که امسال جایزه نمی گیرم و واقعا بی ادا بگویم که همین که مخاطبان زیادی فیلم من را دیدند ، همین که فیلمم جزء سه ، چهار فیلم بحث برانگیز و جذاب و پر مخاطب جشنواره بود و به لحاظ کیفی هم به زعم خیلی ها جزء چندتای اول بود ، همین برایم کفایت می کند و فکر می کنم جایزه ام را همینگونه گرقتم و خیلی خوشحالم .

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − چهار =