جواد داوری : نقد و برگزاری کارگاه های آموزشی سطح کیفی جشنواره موسیقی را ارتقاء می دهد .

جواد داوری یکی از سنتورنوازان چیره دست عرصه ی موسیقی است که در حضور اساتیدی چون فرامرز پایور، مرتضی کریستین دیوید حنانه ،‌ فرهاد فخرالدینی و … آموزش دیده است . او که از موسیقیدان های به نام شهر گرگان محسوب می شود ، سال هاست که در کانادا اقامت دارد و در آنجا به تدریس موسیقی دستگاهی و کلاسیک ایرانی ، اجرای کنسرت و ساخت موسیقی فیلم می پردازد . با این حال او چند بار در سال به زادگاهش گرگان باز می گردد و در جریان موسیقی در این شهر قرار دارد . به بهانه ی سی امین جشنواره موسیقی فجر ، گفت و گویی راجع به کیفیت برگزاری این جشنواره و جایگاه آن در سطح بین الملل با وی داشته ایم :

هفت گاه

هفت گاه

از آثار جشنواره موسیقی فجر در گرگان ، اثری را دیده اید ؟ سطح کیفی آثار چگونه بود ؟

بله دیدم . سطح آثار خیلی پایین بود . البته برخی از هنرمندان کارشان به صورت انفرادی در بخش موسیقی نواحی ، خوب است . اما در مجموع مثل یک انجام وظیفه بود ، یک چیز دستوری که اصلا کیفیت نداشت ، به جز اجرای خانم نوایی که از اتریش آمدند و موسیقی کلاسیک اجرا کردند و ربطی به بخش های دیگر نداشت . اجرای ایشان جایگاه خاص خودش را داشت و اجرای با ارزشی بود  . ایشان نوازنده بسیار چیره دستی هستند . تنها  برنامه ی خوبی که می توانم نام ببرم همین برنامه بود . بخشی هم موسیقی کتولی بود که بد نبود  . اجرای خاص دیگری به خاطرم نمی آید . بخش موسیقی پاپ هم داشتند که خیلی کیفیت پایینی داشت . نظری که می دهم سلیقه ای است ولی من چیز قابل توجه ای مشاهده نکردم البته همه ی برنامه ها را هم ندیدم .

استقبال مردم از جشنواره در گرگان چگونه بود ؟

جوان ها از بخش موسیقی پاپ استقبال کردند ولی در بخش های دیگر جمعیت  زیادی نمی آمد . آخرین شب که از هنرمندان تجلیل کردند ، سالن پر بود  و یک گروه پاپ هم در آن شب اجرا کرد . به طور کلی استقبال متوسط بود .

برگزاری جشنواره موسیقی فجر در شهرستان ها چه تاثیری می تواند در سطح موسیقی این شهرها داشته باشد ؟

اگر انتخاب ها درست باشد ، گروه های خوب را دعوت کنند ، اجراها نقد شوند ، کارگاه های آموزشی برگزار کنند ، از کارشناس ها نظرخواهی کنند ، می تواند خیلی تاثیر خوبی داشته باشد . می تواند موسیقی را به جایی برساند که قابل رشد باشد . این که جشنواره ای برگزار می شود و از هنرمندان دعوت می کنند خیلی خوب است ، اما همه چیز به صورت تفریحی بود . یعنی به شما می گویند که امشب بیا اگر نتوانید می گویند یک نفر دیگر بیاید . باید موسیقی نواحی از سایر بخش ها جدا شود . موسیقی سنتی ایرانی که اصلا نداشتند . کنسرت های موسیقی پاپ و نواحی  کنسرت تئاتر بود و هیچ هم خوانی ای با هم نداشتند .  و بخش خانم نوایی هم که موسیقی کلاسیک اجرا کردند و رسیتال فلوت و پیانو ، فلوت و گیتار بود . جشنواره می تواند نقش خوبی داشته باشد به شرط آنکه همه چیز حساب و کتاب داشته باشد و هنرمندان متعهد باشند . تبیین کنند در چه زمینه هایی باید کنسرت بیشتری اجرا شود و باید حمایت خاص خودش را داشته باشد . وزارت ارشاد باید بخشی داشته باشد که هنرمندان را دعوت کنند و جوایز خوبی برای آنها  در نظر بگیرد . این جشنواره بیشتر جنبه تکلیف  داشت .

جدای از آثاری که ارائه شدند ، نحوه و کیفیت مدیریت جشنواره در شهرستان ها را چگونه ارزیابی می کنید ؟

مدیریت گرگان خوب بود ، انجمن موسیقی کارش را خیلی خوب انجام داد . از شهرستان های دیگر اطلاعی ندارم . برگزاری جشنواره مدیریت کاملا حرفه ای می خواهد . مدیریت باید به گونه ای باشد که نتیجه و خروجی خوبی داشته باشد و این بستگی به سیاست های آن هیئت در برنامه ریزی دارد . برگزاری جشنواره در گرگان خوب بود . کارها خوب و منظم بود . گرگان تالار خوبی برای اجرای کنسرت ها دارد که خیلی مهم است . من از شهرهای دیگر خبر ندارم . در نهایت برداشت پنجاه درصدی از جشنواره داشتم .

سطح جشنواره بین المللی موسیقی فجر به نسبت جشنواره های خارجی در چه جایگاهی قرار دارد ؟

خیلی متفاوت است . این جا مثلا یک نفر می آید که بقال است و حالا یک ساز محلی هم می نوازد . دو ساعت که فرصت پیدا می کند ، ساز می زند . زمانی در شهر یا منطقه خودش استاد بوده ولی نمی شود او را به عنوان یک هنرمند حرفه ای نام ببریم . چون کار موسیقی کار حرفه ای است . در فستیوال های خارجی از گروه های حرفه ای برای اجرای برنامه دعوت می شود . هیئت داوری و هیئت نظارت دارد ، اجراها را ارزیابی می کنند تا با ارزیابی ها و آسیب شناسی ها سال های آینده بهتر شود . مثلا در کانادا در شهر مونترال جشنواره جاز برگزار می شود . بزرگترین آرتیست ها می آیند مجانی برای مردم برنامه اجرا می کنند . توی خیابان ها ، پارک ها ، استیج می گذارند و مردم استقبال می کنند و این برای اسپانسرها بار اقتصادی دارد . جایزه تعیین می کنند ، هیئت انتخابی متشکل از بزرگترین موسیقیدان های جهان دارند . خب چه چیز آن ها را با این جا مقایسه کنم ، حالا در تهران ابعادش فرق می کند . بیشتر برنامه هایی که اجرا می شوند ، فرمایشی هستند . خود جشنواره فجر خیلی خوب است  اما باید تمام جوانبش در نظر گرفته و اهدافش مشخص شود . صرفا با نصب چند بنر و تبلیغات و اینکه چند اجرا بروند ، خیلی چیزی نصیب من نشد . باید برای این جشنواره ها بودجه گذاشته شود . از لحاظ سیستم های صوتی خیلی مهم است ، وقتی آرتیستی در حال اجرا است  باید میکروفون و بلندگو و سیستم صوتی حساب شده باشد . به جای ۱۵ گروه از ۴ گروه دعوت کنند اما با کیفیت بیشتر ، به کمیت فکر نکنند . به نظرم با جشنواره های سایر نقاط دنیا متفاوت است . امیدوارم روزی برسد که با حمایت هنرمندان و نظرخواهی کارشناس های هنر موسیقی سطح آن بالاتر برود .

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + 14 =