وحید تاج : باید اعتمادی بین دولت و هنرمندان به وجود بیاید
وحید تاج با گروه “نغمه صبا” یکی از شرکت کنندگان بخش نسلی دیگر در سی امین جشنواره بین المللی موسیقی فجر است . او که شاگردی اساتید برجسته ی آواز ایران همچون محمدرضا شجریان را کرده ، سابقه ی همکاری با بزرگان بسیاری را نیز داشته است . خبرنگار سرویس موسیقی هفت گاه ، گفت و گویی با وحید تاج به بهانه ی حضورش در جشنواره موسیقی فجر داشته است که می توانید متن آن را در زیر مطالعه کنید .
آقای تاج از اجرای امشب راضی بودید ؟
بله خوب بود . البته با توجه به هدفی که داشتم ، خوب بود و موفق بودیم . برای ارائه ی ساز و آواز در یک جمع و جو صمیمی فکر می کنم خوب بود .
نظر شما در مورد بخش نسل دیگر در جشنواره ی فجر چیست ؟
نسل دیگر به اعتقاد من تنها بخش مفید جشنواره ی فجر است . یعنی تنها بخشی است که گروه ها ، نوازنده های حرفه ای و موسیقی جدی ارائه می شود .
در توضیح بخش نسل دیگر آمده است که موزیسین ها و خواننده هایی که حرف تازه ای برای گفتن دارند ، در این بخش شرکت کرده اند . حرف تازه ی شما چه بود ؟
نسل دیگر با توجه به اسمش یعنی نسلی که تازه آمده است . البته من اعتقاد دارم که در گذشته در موسیقی ما فرمی به نام ساز و آواز بوده که از اساتید به ما که در واقع نسل دیگر هستیم رسیده است . ولی ما متاسفانه در ارائه ی آن کوشا نبودیم ، در حفظ و پاسداری و نگه داری آن کوشا نبودیم . علتی که من در این جشنواره و بخش نسل دیگر شرکت کرده ام ، ارائه ی فرم هایی بود که به دست فراموشی سپرده شده و آن هم ساز و آواز است . من می توانستم در بخش های دیگر شرکت کنم که مخاطب عام هم بیاید و بیست تصنیف برای آنها بخوانم و آنها هم راضی و خوشحال بروند . من وقتی کلاس آواز می روم باید این آواز را در جایی ارائه دهم . فکر کردم بخش نسل دیگر بهترین جایی است که می توانم به دور از هیاهو ها و حاشیه های دیگر ، آواز بخوانم و این کار را کردم و خودم از این کار راضی هستم .
در مورد رقابتی نبودن این بخش چه نظری دارید ؟ اگر رقابتی بود تلاش بیشتری در این بخش شکل نمی گرفت ؟
همین الان هم رقابتی است . به جهت این که ما با هم در حال رقابت هستیم ، فقط جایزه نمی گیریم و اسم ما به عنوان نفرات برتر جایی درج نمی شود . خود من که اینجا هستم سال ها قبل مسابقه هایم را داده و رقابت کردم . فکر می کنم الان زمان این است که هنر خود را به طور جدی ارائه دهم و باید به جوان ترها میدان دهیم و به آنهایی که در بخش رقابتی هستند ، بها دهیم . آنها در آن بخش کار خود را ارائه می دهند . ولی من اعتقاد دارم این بخش یک بخش سالم و فرهنگی ، حرفه ای و جدی است .
توجه به موسیقی سنتی و کلاسیک ایران را به طور کلی در موسیقی کشور و بالاخص در جشنواره ی فجر چگونه ارزیابی می کنید ؟
شاید این بخش از جشنواره تنها بخشی باشد که دوستانی که شما هیچ وقت از آنها کنسرت تکنوازی در تالار وحدت نمی بینید و خیلی هم اسم و رسم ندارند ، اینجا و در این بخش می بینید . این بخش از لحاظ اهمیت به این موضوع جدی است . امیدوارم این بخش و این نوع نگاه به موسیقی جدی کشور نه تنها در این یک هفته بلکه در تمام طول سال پخش شود و جشنواره های دیگری مثل جشنواره استاد جلیل شهناز برگزار شود و نقطه عطفی باشد برای هنرنمایی و نشان دادن آنچه ما در گذشته داشته ایم و واقعا موسیقی جدی باشد .
شما توجه نسل جوان و نوجوان هایی که در جامعه وجود دارند را نسبت به موسیقی کلاسیک ایرانی چگونه ارزیابی می کنید ؟
خیلی خوب است . به هر حال شما این مطلب را در فرهنگسرا ها و آموزشگاه ها ، دانشگاه ها و موسسات آموزش موسیقی می توانید پیدا کنید . الان در کلاس های آوازی که من در جریان آن هستم ، هنرجوی آوازی زیاد داریم که خیلی خوب هم کار می کنند . فقط باید مجالی باشد برای این که هنر خود را ارائه دهند . اینجا ضعفی وجود دارد و آن هم صدا و سیما است . صدا و سیما در این سال ها فقط در حال پخش کردن تصنیف و یا موسیقی پاپ است و این کار ظلم در حق فرهنگ این مملکت است . مانند این که شما به یک خارجی بگویید معماری ما فقط برج میلاد است . در صورتی که این همه معماری قدیمی و آثار باستانی داریم که آن ها برای خودشان حرف هایی دارند . آن ها باید احیا و مرمت شوند . این آثار برای غیر ایرانی ها اهمیت دارد و ای کاش برای خود ما هم اهمیت داشت و به همین منوال در موسیقی .
نظر شما درباره ی عدم حضور بزرگان در جشنواره چیست ؟ اگر بزرگان موسیقی در جشنواره حضور داشتند ، حال و هوای جشنواره پر هیجان تر و با انرژی تر نمی شد ؟
من و امثال من دست مان به بزرگان موسیقی می رسد ولی خیلی ها هستند که آرزو ی شان است که استاد شجریان ، استاد ایرج یا استاد گلپایگانی را از نزدیک ببینند . باید اعتمادی بین دولت و این دوستان به وجود بیاید و از آنها خواسته شود که بیایند و در جشنواره با تمام حق و حقوق و احترام شرکت کنند ، چون این دوستان الان خانه نشین اند . خیلی از جوان ها هستند که دوست دارند این اساتید را از نزدیک ببینند و از محضر آنها استفاده کنند . فکر می کنم جشنواره بهترین جایی است که این اتفاق حاصل می شود ولی این اعتماد باید بین دولت و هنرمند برقرار شود .
شما انتقاد یا پیشنهادی نسبت به نحوه ی برگزاری جشنواره فجر دارید ؟
نقد من این است که این همه حجمه ی کار در آخر سال که همه در گیر کارهای شب عید هستند ، کار منطقی نیست . الان در تمام سالن های کشور و شهرستان ها و تهران کنسرت های متعددی برگزار می شود . این کنسرت ها باید در طول سال پخش شود و برای آخر سال که همه درگیر هستند جمع نشود . الان برگزار کننده ی جشنواره ی فجر مجبور است سالن ها را با بلیط های مهمان پر کند ، این متاسفانه ضعف بزرگی است . در جشنواره ی فجر که یک هفته است ، هفت گروه درجه یک بیایند و اجرا داشته باشند و هر ماه به یک بهانه ای ، که موسیقی خودش بهترین بهانه است ، چهار گروه معتبر در جشنواره ی ماهانه اجرا داشته باشند . اگر ماهانه مقدور نمی باشد به صورت فصلی ده گروه معتبر به نام دهه ی فرهنگی ایران بیایند و برنامه اجرا کنند .
واقعا لذت بردیم از اجراتون استاد . مرسی که شرکت کردید تو جشنواره