همزمان با اولین سالگرد درگذشت نلسن ماندلا رهبر آزادیخواه آفریقای جنوبی پوسترهای ماندلا از سراسر جهان به خانه هنرمندان ایران میآیند .
به گزارش سرویس هنرهای تجسمی هفت گاه به نقل از مهر ، نشست خبری نمایشگاه بینالمللی پوستر «نلسون ماندلا پرنده آزادی» عصر دوشنبه ۱۰ آذر با حضور مجید سرسنگی در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
مدیرعامل خانه هنرمندان ایران در ابتدای این مراسم ضمن تبریک ایام ولادت حضرت امام موسی کاظم(ع) و گرامیداشت سالروز شهادت آیتالله مدرس و روز مجلس شورای اسلامی، گفت: مراسم افتتاح نمایشگاه پوستر «نلسون ماندلا، پرنده آزادی» جمعه ۱۴ آذرماه، ساعت ۱۷:۳۰ در خانه هنرمندان برگزار میشود. آثار این نمایشگاه را هنرمندانی از سراسر جهان حول محور شخصیت نلسون ماندلا، طراحی کردهاند.
سرسنگی ادامه داد: البته ما پیش از آنکه نلسون ماندلا از دنیا برود، با توجه به مدت زمانی که نلسون ماندلا بیمار و در کانون توجه رسانهها بود، حرکتی را شروع کردیم که اگر بتوانیم نمایشگاهی در رابط با او برگزار کنیم که متاسفانه همزمان شد با درگذشت وی. اما فراخوان نمایشگاه درست در روز درگذشت ماندلا در فضای مجازی منتشر شد و در اختیار همه هنرمندان و شبکههای هنری در جهان که ما به آنها دسترسی داشتیم قرار گرفت.
وی بیان کرد: در این فراخوان از هنرمندان طراح گرافیک سراسر جهان خواسته شد تا درباره نلسون ماندلا، پوستر طراحی کنند و در این نمایشگاه شرکت کنند. این نمایشگاه زودتر از این زمان آماده بود اما تصمیم گرفتیم که آن را در نخستین سالگرد درگذشت این آزادیخواه، برگزار کنیم که مناسبت بیشتری نیز داشته باشد. خود من آثار را دیدهام و انصافا آثار از سطح کیفی خوبی برخوردار هستند که تعدادی از آنها برگزیده شده و در مراسم افتتاحیه اعلام خواهند شد.
مدیر عامل خانه هنرمندان ادامه داد: این که چرا به نلسون ماندلا توجه کردهایم، چند دلیل داشت. نکته اول اینکه متاسفانه در خیلی از کشورها و به خصوص کشورهای غربی، دولتمردان آنها چنان غرق سیاست شدهاند که مسائلی مثل عطوفت، انسانیت، اخلاق و مهربانی را از یاد برده اند، به عقیده من نلسون ماندلا یک نمونه بارز از یک سیاستمدار و دولتمرد بود که توانست در کنار کار سیاسی، وجوهات اخلاقی و انسانی خودش را نیز حفظ کند. به هر حال همه ما میدانیم که ماندلا سال های درازی در زندان آپارتاید بود، شکنجه شد و سختیهای زیادی را پشت سر گذاشت.
سرسنگی ابراز کرد: وقتی که با پیروزی مردم بر آپارتاید، از زندان آزاد شد نقش سیاستمداری را بر عهده گرفت که دشمنان خود را بخشید و در راس همه مسائل منافع ملی مردمش را در نظر گرفت و بدون اینکه بخواهد مرارتهایی را که متحمل شد تلافی کند، هم خودش را بر ایجاد یک کشور آزاد، مردمی برابر و جامعهای که به دور از خشونت باشد گذاشت، این یکی از مهمترین ویژگیهای نلسون ماندلا بود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: خیلی از دولتمردان غربی که ادعای دموکراسی هم میکنند و یا برخی کشورهای شرقی، متاسفانه وقتی به قدرت میرسند تمام آن شعارها و وجوهات اخلاقی که قبلا برایش مبارزه میکردند را کنار میگذارند و به طریقی دیگر با مردم برخورد میکنند. ماندلا این وجه را داشت که با تمام سختیهایی که کشیده بود و دوران طولانیای که در زندان بود وقتی که رئیس جمهور آفریقای جنوبی شد، واژه انتقام را از فرهنگ سیاسی خودش حذف کرد و سعی کرد روحیه مهربانی و عطوفت را در مردم بدمد و این ویژگی منحصر به فرد او است وگرنه ما در طول تاریخ آدمهای زیادی داشتیم که در زندان بودند، به حکومت رسیدند، رئیس جمهور شدند اما معدود آدمهایی را میتوانیم پیدا کنیم که مثل نلسون ماندلا بوده باشند. فکر کردیم هر چه ماندلا را بازنمایی کنیم، توانستهایم روی این فرهنگ تاکید بیشتری به عمل آوریم.
مدیرعامل خانه هنرمندان ایران افزود: نکته دیگر، تلاشهایی بود که ماندلا برای صلح جهانی انجام داد، یعنی در کنار اینکه در کشور خودش تلاش زیادی کرد که جامعه از چندپارگی رهایی پیدا کند نقش بسزایی در صلح جهانی نیز داشت.
دانشیار دانشگاه تهران متذکر شد: در مجموع ماندلا شخصیت ویژهای داشت، دقیقا همانی سالی که ماندلا از زندان آزاد شده بود، سفری به ایران داشت. در ایران یکی از برنامهها، اهدای دکترای افتخاری حقوق به ماندلا در دانشگاه تهران بود. آن زمان مدیر روابط عمومی دانشگاه تهران بودم و مسئولیت برگزاری مراسم اهدای دکترا بر عهده من بود. عکسهایی از آن مراسم را که تاکنون جایی منتشر نشده است نیز در اختیار شما قرار خواهم داد.
در ادامه این نشست یزدان سعدی، مسئول جمع آوری آثار نمایشگاه پوستر «نلسون ماندلا پرنده آزادی» به توضیح جزئیاتی از این نمایشگاه پرداخت و گفت: بلافاصله پس ار انتشار فراخوان این نمایشگاه، طراحان زیادی برای نمایشگاه اثر ارسال کردند. در واقع ۱۴ آذر ۱۳۹۲ همزمان با فوت ماندلا این فراخوان منتشر شد، نمایشگاه «ماندلا پرنده آزادی» تنها نمایشگاه در این زمینه در تمام دنیا است، یعنی بعد از فراخوان ما، نه فراخوانی منتشر شده و نه نمایشگاهی در این زمینه برگزار شده است.
سعدی که پیش از این سابقه برگزاری دو نمایشگاه بین المللی دیگر درباره سونامی ژاپن و قحطی در سومالی را نیز در کارنامه خود دارد، ادامه داد: داوران این نمایشگاه سه هنرمند طراح گرافیک به نامهای سابینا اوبرهولزر، رناتو تاگلی از سوئیس و اسکات لاسرو از آمریکا هستند. این داوران همگی از طراحان شناخته شده جهان و داور بین المللی هستند و خانم اوبرهولزر عضو AGI نیز است. داوران در زمان داوری اذعان داشتند که کیفیت آثار رسیده بسیار بالا است البته بیشتر از لحاظ ایده پردازی چون اینگونه نمایشگاهها که در فضاهای مجازی برگزار میشود بیشتر به دلیل ایجاد ایده هایجدید در بین طراحان است.
وی افزود: از میان ۴۲۲ پوستر که ۳۴۲ طراح گرافیک از ۲۲ کشور جهان شامل ایران، اسپانیا، آلمان، آرژانتین، اکوادور، ایتالیا، انگلستان، آمریکا، بولیوی، پرو، ترکیه، دانمارک، ژاپن، سوییس، فرانسه، کانادا، کره جنوبی، مجارستان، مقدونیه، مکزیک، ونزوئلا و هلند طراحی کرده بودند، ۷۶ پوستر از ۶۳ هنرمند به نمایشگاه پوستر ماندلا راه یافت. داوری در چند مرحله انجام شد، ابتدا ۷۶ اثر به نمایشگاه راه یافت، سپس ۳۰ پوستر منتخب معرفی شد و از آن میان ۸ پوستر برگزیده و ۳ پوستر برتر شایسته تقدیر و دریافت تندیس خانه هنرمندان شناخته شدند. هشت نفر برگزیده این نمایشگاه عبارتند از آربر کولونجا از مقدونیه، بهنام رییسیان از ایران، الهه عبیات از ایران، عمران عبدالهی از ایران، فرناز دمنابی از ایران، مارلینا بزک اسمیت از امریکا، ریحانه علایی از ایران، ژرومه ربیر دسویکس از فرانسه.
سعدی با بیان اینکه سه نفر برگزیده این نمایشگاه در مراسم افتتاحیه معرفی میشوند، اضافه کرد: این نمایشگاه جایزه نقدی ندارد و اصولا برای چنین نمایشگاههایی جایزه نقدی در نظر گرفته نمیشود اما هزینهای که برای چاپ کاتالوگ نمایشگاه و برگزاری آن شده از جایزه کمتر نیست. داوران این نمایشگاه نیز برای داوری هزینهای دریافت نکردهاند. نمایشگاههایی از این دست بازتابهای گستردهای در مجامع بین الملل دارد زیرا هر کدام از طراحان این نمایشگاهها در کشورهای خود در زمینه برگزاری این نمایشگاه مصاحبه و اطلاع رسانی میکنند.
در پایان این نشست سرسنگی، در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره رویکرد نگارخانههای خانه هنرمندان ایران، گفت: خانه هنرمندان ایران گرچه یک مرکز مردم نهاد است اما رویکرد بین المللی نیز دارد زیرا به اقتضای نامش لازم است که بتواند در عرصه جهانی نیز فعالیت داشته باشد. در حوزه نگارخانه ها تغییراتی در حال انجام است و قرار است نگارخانههای خانه هنرمندان ایران هویت بخشی شوند و بخشی از آنها به صورت کاملا حرفهای فعالیت کنند، برخی به کار هنرمندان جوان اختصاص یابد و بخشی نیز به برنامههای بین المللی و کیوریت شده خواهند پرداخت. من همین جا اعلام میکنم خانه هنرمندان ایران آمادگی بهره گیری از ایدههای جوانان و کیوریتورها را دارد و از بین آنها با ایده های خوبی که در محدوده امکانات این مرکز است همکاری خواهد داشت.
مراسم افتتاح نمایشگاه «نلسون ماندلا پرنده آزادی» جمعه ۱۴ آذرماه، ساعت ۱۷:۳۰ با حضور سفرای خارجی و هنرمندان در تالار استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار خواهد شد. همچنین علاقمندان برای بازدید از آثار نمایشگاه «نلسون ماندلا، پرنده آزادی» می توانند تا ۲۱ آذرماه همه روزه از ساعت ۱۳ تا ۲۰ به نشانی خیابان آیت الله طالقانی، خیابان شهید موسوی شمالی، خانه هنرمندان ایران، نگارخانههای بهار و تابستان مراجعه کنند.