پیشتازی هنر ایران در حراج بونامز لندن با سى و چهار اثر

حراج آثار هنرى مدرن و معاصر خاورمیانه بونامز، عصر سه‌شنبه هفتم اکتبر (١۵ مهرماه) در حالى در لندن با ارائه هشتاد و سه اثر از هنرمندان ایران، مصر، عراق، سوریه، لبنان، سودان، الجزایر، ترکیه و مراکش برگزار خواهد شد که بیشترین آثار از هنرمندان ایران به این حراجى بین‌المللى راه یافته است.

هفت گاه

به گزارش سرویس هنرهای تجسمی هفت گاه ، این حراجى پنج بعدازظهر به وقت محلى در خیابان نیوباند پلاک ١٠١ حراج خانه بونامز برپا مى‌شود که در آن ٣۴ اثر از هنرمندان ایرانى، ٢٣ اثر مصرى، ١٠ اثر عراقى، هشت اثر سوریه‌اى، چهار اثر لبنانى، و یک اثر از هر یک از کشورهاى ترکیه، الجزایر، اردن و مراکش در قالب‌هاى نقاشى، نقاشى خط، مجسمه و عکس به روى میز حراج مى‌رود.

در این حراجى دو اثر ایرانى از حیث برآورد اولیه رکوردهاى بالا دارند: اثرى از حسین زنده‌رودى که ١٣٠ تا ٢٠٠ هزار دلار برآورد شده و نقاشى از دوره‌هاى نخستین کارى سهراب سپهرى که ١٢٠ تا ١٧٠ هزار دلار قیمت‌گذارى شده است.

اختصاص هر دو جلد پشت و روى کاتالوگ بونامز به اثر فرهاد مشیرى، از مجموعه معروفش کوزه‌ها، خود گویاى حساب ویژه‌اى‌ست که این حراج خانه براى هنر ایران باز کرده است؛ بر همین مبناست که قیمت پایه دیگر آثار ایرانى نیز برآورد‌هاى قابل ملاحظه‌اى دارند: اثرى از منیر فرمانفرمایان با عنوان “ستاره‌ها” ٩٣ هزار دلار، نقاشى خط سید محمد احصایى با عنوان “عشق” ٧٩ هزار دلار، تابلویى از مجموعه کیک‌هاى فرهاد مشیرى ٧۴ هزار دلار، دو نقاشى از بهمن محصص و فرهاد مشیرى هر یک ۶۶ هزار دلار، دو نقاشى از رضا درخشانى و کوروش شیشه‌گران هر یک ۵٨ هزاردلار، اثر سیراک ملکونیان ٣۶ هزار دلار، آثارى از فریده لاشایى و رضا آرامش هر یک ٣٣ هزار دلار، یک پرتره اثر آیدین آغداشلو ٢٣ هزار دلار، اثرى از محسن وزیرى مقدم ٢١ هزار دلار، چهار اثر فریدون آو، نصرالله افجه‌اى، رضا مافى و عکسى از مجموعه پنجره عباس کیارستمى هر یک ٢٠ هزار دلار، نقاشى خط سرخ رنگى از على شیرازى ١٨ هزار دلار، اثر دیگرى از حسین زنده‌رودى ١٧ هزار دلار، اثرى از فرامرز پیلارام ١٣ هزار دلار، یک مجسمه بسیار کوچک هیچ و صندلى پرویز تناولى ١٢ هزار دلار، اثرى از اردشیر محصص ١٢ هزار دلار،، عکسى سه قطعه‌اى از رضا کیانیان هفت هزاردلار، نقاشى کوچکى از پروانه اعتمادى پنج هزار دلار، یک کاریکاتور از کامبیز درم بخش ١۵٠٠ دلار و…

دیگر هنرمندان ایرانى که از آنان آثارى در حراج بونامز لندن ارائه مى‌شود عبارتند از: عین‌الدین صادق‌زاده، بهمن دادخواه (دو اثر)، نصرت‌الله مسلمیان، شیرین نشاط، رضا لواسانى، على بنى صدر، کامى یوسف‌زاده، رکنى حائرى‌زاده، محمود احمد، شادى قدیریان، آرش میرزایى، مهرداد شوقى، لیلا پازوکى و اثر دیگرى از رضا آرامش.

همچنین حضور آثارى از چهره‌هاى مهم هنر عرب از فاتح مدرس سورى، لویا کیالى و پل گریگوسیان گرفته تا ایمن بعلبکى جوان لبنانى این رقابت فروش هنر خاورمیانه در لندن را جذاب‌تر کرده است.

هفت گاه

یک ویژگی ممتاز دیگر برای هنرایران در بونامز اکتبر

حضور ۲ اثر از مجموعه خصوصی احسان یارشاطر محقق و تاریخ‌شناس معتبر ایرانی در این دوره از حراج خاورمیانه بونامز ویژگی خاصی به این رویداد بخشیده است. یارشاطر که از پدیدآورندگان ارشد دانشنامه “ایرانیکا” شمرده می‌شود، طی یکی از جدی‌ترین پروژه‌های مطالعاتی در خصوص هنر قرن حاضر ایران موفق شده تعدادی از آثار مشهور‌ترین هنرمندان مدرنیست ایران را نیز جمع‌آوری کند.

۲ اثری که از مجموعه این استاد دانشگاه کلمبیا در بونامز ارائه شده، یکی متعلق به سهراب سپهری و از مجموعه نقاشی‌های ناتورالیستی این هنرمند است. این اثر که در سال ۱۹۷۰ (۱۳۴۹ شمسی) خلق شده از تجربه‌های دوره جوانی سپهری است که فضاهای سنتی مورد علاقه او از زادگاهش کاشان را به نمایش می‌گذارد.

اثر دیگر، نقاشی منحصر بفرد بهمن محصص است که تا اندازه زیادی نقاشی‌های فیگوراتیو این هنرمند تفاوت دارد. این اثر که در سال ۱۹۶۳ (۱۳۴۲ شمسی) خلق شده، علیرغم جنبه‌های جنبه‌های اکسپرسیو آثارفیگوراتیو او فضایی انتزاعی و اگزوتیک دارد. محصص در اینجا بر خلاف دیگر آثارش که بر ویژگی‌های حجمی عناصر تاکید دارد، به عمد از برجسته کردن عناصر دوری کرده و امبیانسی دوبعدی را پیش روی بیننده قرار می‌دهد.

نکته جالب توجه در مورد هر دو اثر یاد شده این است که هیچ یک پیش از این نمایش عمومی نداشته‌اند و بونامز اکتبر ۲۰۱۴ برای اولین بار ارائه این آثار را میزبانی می‌کند. این ویژگی البته محدود به آثار این دو هنرمند نیست و تعداد بیشتری از آثار هنرمندان ایرانی از جمله اثری از مجموعه «پایان یک رویا» ی آیدین آغداشلو نیز اولین نمایش عمومی خود را در بونامز پاییز لندن تجربه می‌کنند.

گفتنى ست حراح گذشته بونامز لندن در خصوص هنر خاورمیانه هشتم آوریل ٢٠١۴ برپا شد که با فروش ٧٠٠ هزار پوندى آثار هنرمندان ایرانی و ثبت ده فروش بالای ۲۰ هزار پوند برای هنر ایران همراه بود که در آن آثار اغلب هنرمندانمان نظیر زنده رودى، احصایى، مشیرى، درخشانى، کیارستمى، على شیرازى، آیدین آغداشلو، افشین پیرهاشمى… در حضور هنرمندانى از هند، ترکیه، مصر، عراق، لبنان، امارات، مراکش، تونس، لیبى، یمن، عمان، کویت، سوریه… با اقبال روبرو شده بود.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 20 =