کتاب «ادبیات فولکور ایران» روانه بازار نشر

کتاب «ادبیات فولکور ایران» تالیف ییری سیپک با ترجمه محمد اخگری از سوی انتشارات سروش منتشر و روانه بازار نشر شد.

هفت گاه

به گزارش سرویس ادبیات هفت گاه ؛ کتاب حاضر حاصل پژوهش و تحقیق محقق توانمند اهل چک، آقای ییری سیپک است. این اثر در واقع برگردان قسمت پنجم مجموعه ای است که ایران شناس برجسته چک، پرفسور یان ریپکا با عنوان ” تاریخ ادبیات ایران” به زبان چکی منتشر ساخت. یان رپیکا این مجموعه ارزشمند را که بخش هایی از آن به زبان فارسی ترجمه شده است، با همکاری محققان بزرگی در شش بخش اصلی تنظیم کرد.
بخش اول به ادبیات فولکور حماسی ایران می پردازد و افسانه های پهلوانی و اهمیت آنها، نویسندگان دوران باستان و ناقلان موضوع های ادبیات فولکور ایران و همچنین مفهوم و اهمیت حماسه های ادواری در ادبیات فولکور ایران را مورد نقد و بررسی قرار می دهد.

بخش دوم این کتاب با عنوان ادبیات سرگرم کننده در ادبیات فولکور ایران ؛ عناصر ایرانی در داستان های هزار و یک شب و مجموعه های مشابه، ادبیات تعلیمی ، سرگرم کننده و پندنامه شاهان و داستان های حیوانات و کلیله و دمنه را مطالعه کرده و بخش سوم با نگاهی عمیق به ادبیات فولکور مکتوب ؛ رمان های تخیلی در کتابچه های فولکور و کتاب های تعبیر خواب و طالع بینی ها را مورد مطالعه قرار می دهد.

تاثیر ادبیات فولکور بر ادبیات نوین فارسی و تاجیکی در بخش چهارم و ادبیات فولکور مذهبی  و ارتباط آن با ادبیات فولکور در بخش پنجم کتاب مورد بررسی قرار می گیرد.

بخشش ششم کتاب ادبیات نمایشی فولکور ایران را بازگشایی می کند که در آن سیر تکامل تعزیه و دیگر مراسم مذهبی، تئاتر عروسکی، تئاتر خیمه شب بازی و هنر نوین نمایشی و ارتباط آن با ادبیات فولکور آورده شده است.

این اثر به لحاظ نوع نگاه جامع نگر و روش تحقیق علمی و طبقه بندی موضوعی مباحث فولکور اثری علمی و قابل اعتبار می نماید. مولف با توجه به آگاهی عمیقی که از فرهنگ و ادب ایرانی داشته، با بینشی علمی – تخیلی خاستگاه برخی عناصر فولکوری، روند شکل گیری و تحول تاریخی- جغرافیایی و اجتماعی – فرهنگی و گروه حاملان فولکور در ایران و حوزه های فرهنگ ایرانی را مطالعه می کند و رابطه میان ادبیات شفاهی و مکتوب و ادبیات نوین را نشان می دهد.

نگارنده در این اثر کم حجم می کوشد به تطبیق عناصر فولکور بین ملل مختلف بپردازد. هرچند وی معتقد است که پژوهش تطبیقی در این زمینه، کاری جدید و فراگیر را می طلبد. از سوی دیگر نوه بینش مؤلف به موضوع و روش تحقیق و بررسی نقادانه وی از مسائل فولکوری در گستره وسیع فرهنگی ایران و بررسی جامع نگر وی بدیع و تازه می نماید و می تواند برای پژوهشگران حوزه فرهنگ مردم به عنوان الگوی پژوهشی مناسب مفید واقع گردد.

چاپ چهارم کتاب ” ادبیات فولکور ایران” در ۱۴۰ صفحه با قیمت ۵۵۰۰۰ ریال در شمارگان یک هزار نسخه از سوی انتشارات سروش منتشر و در اختیار علاقمندان به ادبیات ایران قرار گرفته است.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت + 3 =