دکتر یثربی: مولوی دری وری گو نیست

گزارشی از هجدهمین ماه گفتار بنیاد شمس تبریزی و مولانا با سخنرانی دکتر یحیی یثربیmohr ekhtesasi

2دکتر یثربی

هجدهمین ماه گفتار بنیاد شمس تبریزی و مولانا با سخنرانی دکتر یحیی یثربی، این ماه در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار ‌شد.

به گزارش خبرنگار سرویس ادبیات هفت گاه ، مینا محمدی – استاد یحیی یثربی امروز دوشنبه ششم آبان ماه از ساعت ۱۷  در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران که توسط بنیاد شمس تبریزی و مولانا و با همکاری مجموعه‌ی فرهنگی تاریخی نیاوران، با موضوع  شخصیت سلوکی حضرت مولانا سخنرانی کردند.

در هجدهمین ماه گفتار این بنیاد ، دکتر سید یحیی یثربی، استاد فلسفه و عرفان اسلامی، در جمع اساتید و دوست داران ادبیات و شعر گفتند: ” مولوی ناب است و دچار دری وری نشده است.”

این استاد که نظریه پرداز در منطق و فلسفه است دو اثر گرانبهای مولانا ، مثنوی و دیوان شمس را به دو بخش تقسیم کرد.

به گفته ی ایشان ، اشعار مثنوی، تجارب انسان است که مولوی بعد از سلوک ، با تحلیل و آگاهانه  نوشته است. در صورتی که اشعار موجود در دیوان شمس ، بازتاب لحظه های سلوک است که ثبت شده است.

ایشان افزودند: در عرفان افرادی هستند که با تحقق خودشان به حقیقت می رسند و گروه دیگری هستند که دچار تردید اند. در واقع ادای رسیدن را در می آورند. بنابرین به دنبال شخصیتی هستیم که گرد ریا را بروبد و دست از دنیا بشوید و خود را در این مسیر قرار دهد. و همانطور که ما در مبارزات کسانی را می خواهیم که سختی های زندان و شکنجه ها را تحمل کنند در عرفان هم همین طور است.

3دکتر یثربی

نویسنده ی کتاب زبانه شمس،زبان مولوی ، پنج ویژگی برای عرفان و مولانا بیان کرد. اول آنکه شخصیت باید از رگه محبوبیت برخوردار باشد. در عرفان معشوق یک عده را می خواهد و یک عده را نمی خواهد. اولین قدم باید در نهاد آدم یک خمیر مایه ای از عنایت معشوق باشد که این خیلی کارساز است.  دومین ویژگی عرفان آن است که باید روحیه خراباتی داشته باشی.

ایشان در ادامه افزودند : « می گویند پاییز ، بهار عرفا ست . خراباتی از لات هم آنور تر است. او نه در قید نام است و نه در قید زندگی ست. مست و خرابات ، همه چیز را باید از دست بدهد.

ایشان هم چنین اذعان داشتند که مولوی یک عارف متحرک است. معمولا عرفا ، بی رمق می شوند، ساکت می شوند ولی مولانا در جنب و جوش است. این روح پر تحرک است و یکجا نمی نشیند.

به گزارش هفت گاه این پژوهشگر و محقق ادامه داد: « ویژگی دیگر مولوی همت بلند اوست ، او قانع نیست و همت و برنامه بلند دارد.»

بی خود شده از خویشم، بی خود تر ازین خواهم

وی همچنین افزود مولوی برون گراست برخلاف اکثر عرفا که درون گرا هستند. مولوی با بیرون در گیر است. گویا در اداره ای وارد شده که مدام از اینور و آنور به دنبال معناست.

من غلام قمرم ، غیر قمرم هیچ مگو

دکتر یحیی یثربی آخرین ویژگی مولوی را لطف و مهربانی دانست.

ایشان در انتهای صحبت هایش اضافه کردند که ویژگی های مولانا بسیار زیاد است ولی اگر بخواهند ویژگی دیگری را در انتهای عرایض خود بیان کنند به مردم گرایی و لطف و مهربانی او باید اشاره کنند. تا جایی که حتی خدا را به مردم می فروشد. (یعنی مردم را به خدا ترجیح می دهد.)

مولوی در شعر موسی و شبان ، طرف چوپان را می گیرد و می گوید : ما برای وصل کردن آمدیم

در انتهای مراسم ایشان به حاضرین در جمع گفتند که  سعی کنند که کار کنند و فرصت ها را دریابند.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش + یک =