یادداشت ذیل به قلم “استاد ارشیر کامکار” به مناسبت بزرگـــداشت چهلمــــــین روز درگذشت اســتاد محـــــــــــــمدرضا لطفی، در ویژه نامه هفت گاه به همین مناســبت (لطفی از جانب خدا ) ، منتشر شده است.
بداهه نوازی یا بداهه ، در واقع یک نوع آهنگسازیِ در لحظه است ، که موزیسین با تجربیات و اندوخته هایی که دارد در زمینه موسیقی و تکنیک های نوازندگی و آهنگسازی به آن می پردازد ، البته همه این تکنیک ها و ذهنیات باید یک چارچوبی نیز داشته باشد و نوازنده باید همیشه از لحاظ فنی و حسی آماده باشد و چارچوب ها را بشناسد و به آن عمل کند مثلا اگر نوازنده و یا خواننده ای تجربه ای کافی و یا محفوظات خوبی در این زمینه نداشته باشد نمی تواند بداهه نواز خوبی باشد .
موسیقی ما از تنوع ریتمیک و ملودی های زیادی برخوردار است . مناطق مختلف ایران سرشار از ملودی های ناب است و ردیف ، که خود سرچشمه بداهه نوازی است دستمایه گرانبهایی است برای هنرمند .
در بداهه نوازی فضای سالن یا محلی که کنسرت اجرا می شود خیلی می تواند بر روی نوازنده و خواننـده تاثیرگذار باشد و حـال و هوا و صدا و بازتـاب یا عکس العمل شـنونده ها و ارتباطی که موزیسین با شنونده برقرار می کند مهم است و اگر ارتباط روحـی هـنرمند با شنونده برقرار نشود نمی شود اثری زیبا را آفرید و بالعکس شاید همان اثر که اجرا می شود جاودانه شود .
در میان بداهه نوازان در ایران به راستی یکی از برترین ها محمدرضا لطفی بود و ابعاد بداهه نوازی را به خوبی می دانست و آثار جاودان و با ارزشی را برای علاقه مندان موسیقی آفرید .
استاد محمدرضا لطفی شناخت کاملی از موسیقی سنتی و مـلی ایران داشت و همیشه از این اندوخته هـا به نحو احسن و مناسبی که با جامعه امروز ایران مناسبت داشت استفاده می کرد .
همیشه کارهایش ،چه در زمینه بداهه نوازی و چه آهنگسازی، چون با شناخت و از دل بود در دلِ مردم و هواداران موسیقی ایرانی جای می گرفت . از لحاظ فنی نیز برای هنرجویان موسیقی دستمایه گرانبهایی است .
حال در اینجا می توانیم از بداهه های استاد محمدرضا لطفی که جاودانه است، مثالهایی بزنیم : از جشن هنر شیراز ، اجرای راست پنجگاه و نوا که برای هنرجویان در نوع خود یک کلاس آموزشی است و یا اجرای ابو عطا به همراه استـاد شجریان ، اجرای سه تار به یاد درویش خان و کنسرت های مختلفی که در سراسر جهان اجرا کردند و همه این ها به نظـــر مـن جزء بهترین بداهه نوازی ها بود .