جشنواره فیلم ونیز از فردا آغاز می شود/رقابت «قصهها»ی بنیاعتماد برای شیر طلا
فرش قرمز هفتاد و یکمین دوره جشنواره فیلم ونیز در حالی از فردا (چهارشنبه) قدمگاه چهرههای سرشناس سینما از سراسر جهان خواهد بود که امسال سینمای ایران بر خلاف گذشته حضور چشمگیری در قدیمیترین و یکی از معتبرترین رویدادهای سینمایی جهان دارد.
به گزارش سرویس سینمایی هفت گاه، حضور قابل ملاحظه فیلمها و سینماگران ایرانی، رقابت فیلم «رخشان بنیاعتماد» برای شیر طلا، اولین حضور یک آهنگساز در مسند ریاست هیات داوران، نمایش آثار شاخص تاریخ سینما در بخش کلاسیک و … از مهمترین رویدادهای هفتادویکمین جشنواره ونیز خواهد بود که در ذیل به آنها اشاره شده است.
پوستری با الهام از «۴۰۰ ضربه تروفو»
«سیمونه ماسی»، طراح و هنرمند ایتالیایی که برای سومینبار طراحی پوستر جشنواره فیلم ونیز را بر عهده داشته، پوستر جدیدترین دوره این رویداد سینمایی را با الهام از سکانس نهایی فیلم «۴۰۰ ضربه» (۱۹۵۹) یکی از فیلمهای معروف «فرانسوا تروفسو»، کارگردان صاحب نام سینمای جهان ارائه کرد. «تروفو» از نظریهپردازان بزرگ سینمای فرانسه و از پیشگامان “موج نو” محسوب میشود و فیلم «۴۰۰ ضربه» اولین اثر سینمایی او جزو شاهکارهای سینمای دنیا شناخته میشود. فیلم «۴۰۰ ضربه» که جایزه بهترین کارگردانی جشنواره کن سال ۱۹۵۹ را برای «تروفو» به ارمغان آورد، در جوایز اسکار نیز نامزد کسب جایزه برای بهترین فیلمنامه شد.
آهنگساز سرشناس در راس هیئت داوران
امسال «الکساندر دسپلات»، آهنگساز برجسته فرانسوی و سازنده موسیقی فیلمهای برنده اسکار «سخنرانی پادشاه» و «آرگو» به عنوان رییس هیئت داوران جشنواره ونیز برای انتخاب شیر طلا حضور دارد. این اولینبار است که یک آهنگساز در راس هیئت داوران جشنواره معتبر ونیز قرار میگیرد که امسال شامل ۹ نفر است که برای انتخاب برنده شیر طلای بهترین فیلم و سایر جوایز بخش رقابتی به داوری مینشینند.
این آهنگساز مطرح تا کنون ششبار و با فیلمهای «ملکه»، «مورد عجیب بنجامین باتن»، «آقای فاکس شگفتانگیز»، «سخنرانی پادشاه»، «آرگو» و «فیلومنا» موفق به نامزدی جایزه اسکار بهترین موسیقی فیلم شده و در کارنامه هنری وی یک جایزه گلدن گلوب، سه جایزه سزار، دو جایزه فیلم اروپا و یک جایزه بافتا دیده میشود. الکساندر دسپلات سابقه همکاری با بزرگترین سینماگران معاصر شامل «ترنس مالیک»، «رومن پولانسکی»، «ژاک آئودیار»، «تام هوپر»، «استفن فریرز»، «دیوید فینچر»، «وس اندرسون» و .. را در کارنامه سینمایی دارد.
افتتاحیه با فیلم جدید «ایناریتو»
فیلم «مرد پرنده یا فضیلت غیرمنتظره نادانی» ساخته «آلخاندرو گونزالو ایناریتو»، کارگردان صاحبنام مکزیکی در افتتاحیه جشنواره ونیز به روی پرده میرود. در این فیلم بازیگران سرشناسی از جمله «ادوارد نورتون»، «اما استون» و «نائومی واتس» ایفای نقش کردهاند که روایتگر زندگی دردناک یک بازیگر تئاتر در برادوی با بازی «مایکل کیتون» است. جشنواره ونیز سال گذشته با فیلم «جاذبه» ساخته «آلفونسو کواران»، دیگر کارگردان سرشناس و برنده اسکار مکزیکی کلید خورد.
رقابت «قصهها»ی بنیاعتماد برای شیر طلا
«آلبرتو باربارا»، رئیس جشنواره فیلم ونیز در نشست خبری ماه گذشته فیلم «قصهها» ساخته رخشان بنیاعتماد از ایران را به عنوان یکی از ۲۰ فیلم رقابتکننده برای دریافت شیر طلای امسال معرفی کرد. فیلم «قصهها» در سال ۹۰ با نگاهی به شخصیت فیلمهای قبلی بنیاعتماد ساخته شد و در آن بازیگرانی چون گلاب آدینه، صابر ابر، فرهاد اصلانی، بابک حمیدیان و نگار جواهریان ایفای نقش کردهاند. از دیگر فیلمهای بخش رقابتی جشنواره ونیز میتوان به «۹۹ خانه» ساخته رامین بحرانی کارگردان ایرانی مقیم آمریکا، «کات» ساخته «فاتح آکین»، «قلبهای گرسنه» به کارگردانی ساوریو کاستانزو و «چهره سکوت» ساخته «جاشوا اوپنهیمر» اشاره کرد.
حضور پررنگ سینماگران ایرانی
علاوه بر حضور فیلم «قصهها»ی رخشان بنیاعتماد، دیگر سینماگران ایرانی در داخل و خارج از ایران نیر حضور قابل ملاحظهای در جشواره امسال ونیز خواهند داشت. شهریار بحرانی، کارگردان ایرانی با فیلم «۹۹ خانه» البته به نمایندگی از سینمای آمریکا برای کسب شیر طلا شانس خود را امتحان خواهد کرد و فیلم «ملبورن» ساخته نیما جاویدی نیز در مراسم افتتاحیه بخش غیر رقابتی هفته منتقدین به روی پرده میرود. فیلم «نبات» با نقشآفرینی فاطمه معتمدآریا به نمایندگی از سینمای آذربایجان نیز به بخش افقهای هفتاد و یکمین جشنواره فیلم ونیز راه یافته است.
«تروفو» و «کیشلوفسکی» میهمان بخش کلاسیک
بخش کلاسیک قدیمیترین جشنواره فیلم جهان امسال میزبان فیلمسازان برجسته تاریخ سینما چون «فرانسوا تروفو» و «کیشلوفسکی» خواهد بود. از مهمترین فیلمهای بازسازی شده حاضر در بخش کلاسیک میتوان به «بوسههای دزدی» ساخته «فرانسوا تروفو»، محصول ۱۹۶۸، «بیانتها» ساخته «کریستوف کیشلوفسکی» محصول ۱۹۸۴، «موشت» به کارگردانی «روبر برسون» محصول ۱۹۶۷، «Gys and Dolls» به کارگردانی «جوزف لی منکیهویچ» محصول ۱۹۵۵، «بیگناهان» ساخته «جک کلایتون» (۱۹۶۱)، «تراژدی مکبث» به کارگردانی «رومن پولانسکی (۱۹۷۱)، «اومبرتو دی» از «ویتوریو دیسکا» محصول سال ۱۹۵۲ سینمای ایتالیا و فیلم «یک روز ویژه» به کارگردانی «اتوره اسکولا» (۱۹۷۷) اشاره کرد.
«مسی» در روزهای ونیز
مستندی از «مسی» ساخته «آلکس دی ایگلسیا»، درباره ستاره آرژانتینی تیم فوتبال بارسلونا در مراسم اختتامیه بخش روزهای ونیز به روی پرده میرود. طبق اعلام قبلی این بخش با نمایش فیلم «یک روی یک» به کارگردانی «کیم کی دوک» از کرهجنوبی آغاز میشود. بخش روزهای ونیز همتای بخش دو هفته کارگردانان جشنواره کن است.
شیر طلای افتخاری برای تدوینگر فیلمهای اسکورسیزی
برگزارکنندگان جشنواره امسال فیلم ونیز امسال برای نخستینبار یک تدوینگر فیلم را برای دریافت شیر طلای افتخاری انتخاب کردند. «تلما شونمیکر» بیش از ۳۵ سال است با «مارتین اسکورسیزی» کارگردان اسکاری سینما همکاری میکند و تدوین بیشتر فیلمهای بلند و مستند اسکورسیزی از جمله «گاو خشمگین»، «سلطان کمدی»، «رنگ پول»، «آخرین وسوسه مسیح»، «تنگه وحشت»، «کازینو»، «دار و دسته نیویورکی»، «هوانورد» و «مردگان» را انجام داده است.
جایزه فیلمساز نوآور برای «جیمز فرانکو»
«جیمز فرانکو»، بازیگر و کارگردان سرشناس هالیوود که امسال با فیلم «خشم و هیاهو» براساس رمان معروف «ویلیام فاکنر» در بخش غیررقابتی جشنواره ونیز حضور خواهد یافت، با دریافت جایزه فیلمساز نوآور سال ۲۰۱۴ تقدیر میشود. «آلبرتو باربارا»، رییس جشنواره فیلم ونیز در اینباره گفت: «جیمز فرانکو» یکی از مستعدترین و متنوعترین سینماگران مولف در سینمای کنونی آمریکاست که به عنوان بازیگر در سینما و تئاتر، کارگردان، فیلمنامهنویس، تهیهکننده، ستاره اپرا و در حوزههای دیگر فعالیت میکند و در واقع یک تولیدکننده بیپایان فرهنگ تصویری است.
«عصر طلایی» در اختتامیه
فیلم «عصر طلایی» ساخته «آن هویی» – کارگردان هنگکنگی – فیلم اختتامیه هفتادویکمین جشنواره فیلم ونیز خواهد بود. این فیلم با بازی «تانگ وی» در نقش اصلی روایتگر زندگی «ژیائو هونگ»، از افراطیترین و جنجالیترین نویسندگان زن چین در قرن بیستم است. «آن هویی» کارگردان فیلم اختتامیهی جشنواره ونیز امسال از داوران بخش افقهای جشنواره ونیز است که در کنار اعضا به انتخاب برندهی جایزهی بهترین فیلم و دیگر جوایز در این بخش خواهد پرداخت.