“برسون” ، الهام بخش فیلمسازان بزرگ جهان

امروز (پنجشنبه) دوازدهمین سالروز درگذشت «روبر برسون»، کارگردان فقید و سرشناس سینمای فرانسه و جهان است.

هفت گاه

به گزارش سرویس سینمایی هفت گاه ، «روبر برسون»، فیلم‌ساز نام‌دار فرانسوی و از پیشگامان سینمای مینی‌مالیستی بود که روز ۲۵ سپتامبر ۱۹۰۱ متولد شد و در ۱۸ دسامبر ۱۹۹۹ در پاریس دیده از جهان سینما فروبست.

وی که نخستین فیلم کوتاه خود را در سال ۱۹۳۴ با نام «ماجراهای همگانی» ساخت، در جنگ جهانی دوم به‌مدت یک‌سال در اردوگاه زندانیان جنگ آلمان‌ها اسیر بود.

برسون طی پنج دهه فعالیت سینمایی ۱۳ فیلم بلند ساخت که این تعداد خود بیانگر وسواس بیش از حد او در فیلم‌سازی و عدم توجه او به بعد تجاری بودن فیلم است.

تمرکز اصلی برسون در فیلم‌سازی جداساختن زبان سینما و تئاتر بود که به‌همین دلیل بازیگران فیلم‌های او می‌بایست چندین‌بار یک صحنه را اجرا می‌کردند تا مورد قبول برسون قرار می‌گرفت.

برسون که در فیلم‌هایش به‌نوعی از جامعه فرانسه و جهان پیرامونی انتقاد می‌ کرد، الهام‌بخش فیلم‌سازان بزرگی چون «آندری تارکوفسکی»، «‌میشل هانکه»، «‌جیم جارموش»، «پل شرایدر» و برادران داردن بود که کتاب «یادداشت‌هایی بر فیلم‌سازی» او (۱۹۷۵) از معتبرترین کتاب‌های مربوط به نظریه و نقد فیلم است.

برسون که در سال ۱۹۷۷ جایزه ویژه هیات داوران جشنواره برلین را گرفت، عمده موفقیت خود را در جشنواره کن به‌دست آورد.

وی در سال ۱۹۸۳ جایزه بهترین کارگردانی جشنواره کن را گرفت، در سال ۱۹۷۴ جایزه فیپرشی را دریافت کرد،‌ در سال ۱۹۶۲ جایزه ویژه هیات داوران کن را کسب کرد و در سال ۱۹۵۷ بهترین کارگردان جشنواره کن شناخته شد.

وی در سال ۱۹۷۷ جایزه «لوچینو ویسکونتی» را از جوایز دیوید دوناتلو ایتالیا گرفت؛‌ در سال ۱۹۹۴ جایزه یک عمر دستاورد سینمایی را از جوایز فیلم اروپا کسب کرد؛ در سال ۱۹۵۰ جایزه لویی دلوک فرانسه به وی اعطا شد؛ در سال ۱۹۸۸ جایزه آکی‌را کوروساوا جشنواره سانفرانسیسکو را کسب کرد؛ در سال ۱۹۶۹ صدف نقره‌ای جشنواره سن‌سباستین را به‌دست آورد و در سال ۱۹۸۹ شیر طلای افتخاری ونیز به‌پاس یک عمر دستاورد سینمایی به او داده شد.

از معروف‌ترین ساخته‌های وی می‌توان از «پول»، «شاید شیطان»، «‌چهار شب یک رویابین»، «یک زن نانزنین»،‌ «موشت»، «ناگهان بالتازار»، «محاکمه ژاندارک»، «‌جیب‌بر»، «یک زندانی محکوم به مرگ گریخت» و «فرشتگان گناه» نام برد.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + نوزده =