کارگردان مستند “من می خوام شاه باشم” : تلویزیون باید بستر دیدن فیلم مستند برای مردم را ایجاد کند
مهدی گنجی که در هشتمین دوره جشنواره سینما حقیقت با مستند “من می خوام شاه باشم” شرکت کرده است ، فارغ التحصیل فیلمبرداری سینما است . حدود ۱۵ سال است که مستند می سازد و در کارنامه ی هنری اش ساخت مستندهایی همچون “با تو مهتاب” ، “اشتغال ، صنعت” ، “مادرم ، منیژه ، معدن کار است” ، ” همه ی اوراق و هویت من” و … را نام برد . آخرین فیلم او “من می خوام شاه باشم” است که خبرنگار سرویس سینمایی هفت گاه به بهانه ی حضورش در جشنواره سینما حقیقت گفت و گوییرا با او انجام داده است که می توانید در ادامه مطالعه کنید .
توضیح مختصری در مورد مستند “من می خوام شاه بشم” بدهید .
فیلم “من می خوام شاه بشم” یک مستند ۷۰ دقیقه ای است که تقریبا در طول ۳ سال ساخته شده است . یک شخصیت اصلی دارد که در واقع در این ۷۰ دقیقه ، مخاطب را در معرض زندگی او قرار می دهیم و با فراز و نشیب زندگی او ، قصه پیش می رود .
ایده ی ساخت این فیلم از کجا شکل گرفت ؟
من علاقمند به ساخت مستندهایی راجع به آدم های معمولی هستم که پیچیدگی های شخصیتی دارند و یا زندگی های خاصی دارند و در ضمن آدم هایی که در دنیای اطرافشان تاثیرات مثبتی گذاشتند یا می گذارند ، در حقیقت در دنیای اطرافشان موثر هستند . این ایده ی کلی فیلم هایی است که عموما من کار می کنم . در چند سال گذشته همین بوده . فیلم “من می خوام شاه بشم” هم طی تحقیقی که برای پیدا کردن سوژه ها می کردم ، از میان ۶۰۰ سوژه به آن رسیدم .
پارسال هم در جشنواره شرکت داشتید ؟
پارسال شرکت نداشتم ، ۲ سال قبل شرکت کرده بودم .
کیفیت برگزاری جشنواره را نسبت به سال های گذشته چگونه ارزیابی می کنید ؟
به نسبت پارسال به نظر می رسد ، بهتر بوده و من فکر می کنم نظم و ترتیب اکران ها بهتر بود . روی هم رفته برگزاری جشنواره خیلی زحمت دارد ، مخصوصا در سیستم بوروکراتیک ایران و کاغذ بازی ها . به نظر می رسد در جشنواره ی امسال تجربه ی مدیران بیشتر شده ، کمی فضا به نسبت سال های گذشته فضای بازتری شده است . انتقاداتی هست ولی به نظرم در کل خوب بود .
نظرتان راجع به اکران های هنر و تجربه چیست ؟ چه میزان می تواند در جا افتادن دیدن فیلم مستند تاثیر داشته باشد ؟
قطعا هنر و تجربه مثل همه جای دنیا تاثیر دارد . در همه جای دنیا سینماتک ها سینماهای خاصی هستند که فیلم های خاصی را پخش می کنند . فیلم هایی که خیلی به بدنه ی سینما وصل نیستند . ولی به نظر می رسد در زمینه سینمای مستند در چند سال گذشته ، مردم علاقمندند که راجع به فیلم مستند بیشتر بدانند ، دوست دارند فیلم های مستند را در شبکه ها و جاهای مختلف ببینند . به خاطر همین به نظرم می رسد استقبال مردم قاعدتا خوب بوده ، الان هم خبرهایی که از هنر و تجربه می رسد این است که استقبال خوب است . اما نکته ای که در انتخاب فیلم ها وجود دارد ، این است که چون مردم ما با فضای فیلم مستند هنوز خیلی اخت نشدند ، دارند آشنا می شوند ولی هنوز خیلی جا نیافتاده ، بهتر است فیلم هایی را در بخش مستند هنر و تجربه اکران کنیم که آن ها با مخاطب ارتباط خوبی برقرار کنند . ما فیلم هایی داریم که فیلم های خوبی هستند ولی مخاطب شان شاید مخاطب خاص تری است یا دامنه ی مخاطبشان کم تر است . فکر می کنم اگر در هنر و تجربه فیلم هایی اکران شود که مخاطب بیشتری را بتواند جذب کند ، در حقیقت بافت و ساختار فیلم ها به گونه ای باشد که بتواند مخاطب عام را به خودش جذب کند ، در آن حالت نتیجه بهتری در طولانی مدت خواهد داشت .
شما در نظر دارید که فیلم تان را در سینمای هنر و تجربه اکران کنید ؟
هنوز زود است راجع به این قضیه صحبت کنیم . پخش کننده و تهیه کننده باید راجع به آن تصمیم بگیرد اما معمولا فیلم ها دور فستیوالی دارند بعد به اکران می رسند . قطعا هر فیلم سازی از دیدن فیلمش در یک برنامه ی منظم ومنسجم روی پرده ی سینما خوشحال می شود ، من هم مانند تمام مستندسازان از اینکه فیلمم پخش شود ، قطعا خوشحال می شوم .
اگر حرف پایانی دارید ، بفرمایید .
امیدوارم مردمی که آمدند فیلم را در جشنواره سینما حقیقت دیدند ، مردم عادی جدای از مستندسازان و اهالی سینما ، از دیدن فیلم ما خوششان آمده باشد . مرجع اصلی پخش در تمام دنیا ، تلویزیون است ولی تلویزیون ما به نظرم نسبت به فضای مستندهای جدی ، مستندهایی که با تمانینه ساخته می شوند ، زمان می برند و احتمالا هزینه هم بابت شان صرف می شود ، خیلی بی توجه است اما قطعا مسئولین تلویزیون ، حالا با مدیریت جدید ، باید نظرشان را کمی تغییر بدهند و بدانند رفتن به سمت برنامه های زنده چیز زیادی به مخاطب اضافه نخواهد کرد ، مثل همه ی شبکه های تلویزیونی دنیا ، سوژه های فیلم های سریالی و در حقیقت داستانی تلویزیون هم قطعا بعد از مدتی ته خواهد کشید ، وقتی آنقدر تعدادشان زیاد می شود . اما همه ی شبکه های خوب دنیا ، شبکه هایی که خیلی معروف هستند و کارشان خیلی خوب است و حرفه ای اند ، بخش اعظمی از فیلم هایشان ، فیلم های مستند است . به نظرم مردم ایران علاقه دارند فیلم مستند ببینند و علاقمندی شان دارد بیشتر هم می شود اما این بستر را باید تلویزیون ایجاد کند . تلویزیون با سینمای مستند قهر است .