آشنایی با آثار خوشنویسی موزه “رضا عباسی” و یکی از بهترین نسخه‌های کلیات سعدی

اول اردیبهشت ماه روز بزرگداشت سعدی است و یکی از بهترین نسخه‌ها از کلیات سعدی در موزه “رضا عباسی” نگه‌داری می‌شود . با این اثر ارزشمند و سایر آثار نفیس این موزه بیشتر آشنا شوید : 

کلیات سعدی

به گزارش سرویس هنرهای تجسمی هفت گاه به نقل از ایسنا ، تالار خوشنویسی موزه “رضا عباسی” سرشار از گنجینه‌های نفیس و مرقعات بسیاری است که در حوزه خوشنویسی از استادان نامداری از جمله میرعلی مروی ، عبدالمجید طالقانی، امیرعلی و… جمع‌آوری شده است . 

مدیر موزه “رضا عباسی” بیان می‌کند : کتاب‌هایی که درباره شعرا در این موزه داریم محدود است. یک نسخه نفیس از کلیات سعدی در تالار نگارگری موزه رضا عباسی نگه‌داری می‌شود که یکی از دو نمونه سالم‌ این مجموعه است. این کتاب ۱۲ مجلس مینیاتور دارد و به شماره ۵۸۲ در موزه‌ ثبت شده است. همچنین ۱۵ سرلوحه دارد که سرآغاز برخی از صفحات آن تذهیبی است. کار متعلق به سال ۹۹۲ هجری یعنی دوره اوج نگارگری و خطاطی دوره صفوی است .

شهرام حیدرآبادیان می‌گوید : یکی از افتخارات زیاد شاهان صفوی زمانی که به حکومت‌داری منصوب می‌شدند ، کتابت شاهنامه، کتب شعرا یا قرآن‌های نفیس بوده است که این امر نشان دهنده دغدغه شاهان آن دوره بوده ، اما متاسفانه این روند ادامه پیدا نکرده است . بهترین هدایای بین‌المللی این پادشاهان قرآن‌های نفیس چند متری و چند کیلویی بوده که یک خوشنویس، نقاش یا تیم سلطنتی چندین سال در کارگاه‌های سلطنتی به روی آن کار می‌کردند تا مثلا آن را به دربار عثمانی تقدیم کنند .

او ادامه می‌دهد: یکی از بهترین کارهای کلیات سعدی در موزه عباسی نگه‌داری می‌شود، البته نمی‌توان گفت یکی از بهترین کارهای دنیاست چون بسیاری از کارهای نفیس از سراسر دنیا در کاخ گلستان که کتابخانه سلطنتی هم در آنجا بوده گردآوری می‌شده است، مثلا شاهنامه بایسنقری و بسیاری از کتاب‌های نفیس دیگر که مُهر سلطنتی قاجار به روی آن درج و مخصوص ناصرالدین شاه خریداری یا به آن هدیه می‌شده در آنجا نگه‌داری می‌شود.

مدیر موزه “رضا عباسی” می‌افزاید : کلیات سعدی که در این موزه نگه‌داری می‌شود، رقم هدایت الله شیرازی را دارد که خوشنویس به‌نام دوره صفوی است. انتهای این کتاب سال ۹۹۲ بدون هیچ دستخوردگی مشخص است که نشان می‌دهد در دوره‌ی اوج هنر صفوی کار شده‌ است. سرآغاز کتاب سرلوح نفیسی دارد‌، با آنکه معمولا در کتب شعرا شمسه کمتر دیده می‌شود، اما این کلیات سعدی شمسه تزئینی خوبی دارد، اصل جلد کتاب از چرم لبه‌دار و طلاکوب شده است که این ارزش کار را چندین برابر کرده است.

او توضیح می‌دهد: خوشبختانه هیچ برگی از این کتاب مفقود نشده است. یکی از ویژگی‌های نفیس موزه این است که کتابی را دست نخورده در مجموعه داشته باشید، متاسفانه دیده می‌شود بسیاری از دلالان آثار هنری و عتیقه به خاطر نفیس بودن مجالس مینیاتور در کتاب، آن را برگ برگ یا صفحه‌ی آخر آن را خدشه‌دار می‌کنند تا تاریخ آن را دستکاری و ارزش کار را بالا ببرند، اما خوشبختانه مجموعه‌ای که از کلیات سعدی در موزه “رضا عباسی” نگهداری می‌شود بکر و دست نخورده است و از این نظر می‌تواند یک سوژه پژوهشی خوب باشد.

حیدرآبادیان می‌گوید : اگر پشتیبان مالی خوب پیدا کنیم یا سازمان، بودجه کافی در اختیار ما قرار دهد می‌توانیم این نسخه را به همین صورت و با اسکن‌های حرفه‌ای که در کتابخانه ملی هم وجود دارد، بدون آنکه خدشه‌ای به کتاب وارد شود چاپ کنیم، زیرا نسخه‌هایی که به سال تولد شعرا نزدیک است، اصالت اشعار را بالا می‌برد.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 2 =