فرشید ابراهیمیان از انتشار سه کتاب تازه خبر داد
فرشید ابراهیمیان از انتشار کتابهای مجموعه ˝نظریات برجسته زیباییشناسی˝، ˝بنیادهای فلسفی نقد˝ و ˝استخوانهای دکارت˝ خبر داد.
به گزارش سرویس ادبیات هفت گاه به نقل از هنرآنلاین ، دکتر فرشید ابراهیمیان با اشاره به انتشار تازهترین آثار خود گفت: مجموعه کتابیهایی در دست دارم که به زیباییشناسی و نقد میپردازد . این دو مقوله تا دوره “الکساندر بن گارتن” نسبت به یکدیگر هم پوشانی داشتند . از اواخر قرن ۱۸ به دلیل تعابیر جدید این نظریهپرداز، زیباییشناسی تبدیل به امری مستقل شد .
او ادامه داد : به دلیل سبقهای که در حوزه نقد داشتم و تدریس واحد نظر آرای متفکران در هنر طی ۱۵ سال گذشته و کتابهایی که در این زمینه تالیف شده است به این نتیجه رسیدم که نیازمند کتابی در زمینه زیباییشناسی هستیم که بتواند به زبان آسانتری به این مسئله بپردازد. کتابی که دانشجویان این درس بتوانند از آن استفاده کنند. به این دلیل آغاز به نگارش کتابی تحت عنوان “نظریات برجسته زیباییشناسی” در سه جلد کردم .
این مولف و نظریهپرداز با بیان مطالبی در رابطه با جلد نخست این کتاب خاطرنشان کرد : جلد نخست این کتاب به بیان اندیشههای زیباییشناسانه از “افلاطون” تا “نیچه” میپردازد. این جلد با مقدمهای ابتدا به تعریف زیباییشناسی و اعتبار و سابقه آن نزد متفکرین یونانی میپردازد و سپس، افلاطون را به عنوان اولین کسی که به این مفهوم میپردازد، مورد توجه قرار میدهم. بعد مفهوم زیباییشناسی را از دیدگاه شاگرد او یعنی “ارسطو” مطرح میکنم. بعد از آن به نظریات “فلوطین” میپردازد و وارد قرون وسطی شده و نظریات متفکران آن دوره را مدنظر قرار میدهم. در فصلهای دیگر، دوره رنساس، مدرن، نظریات خردگرایان و تفکر ایده الیسم آلمانی را مورد بحث قرار میدهم و سرانجام به “مارکس” و “نیچه” میرسم. جلد اول کتاب با این متفکر به اتمام میرسد. لذا بنا دارم آن را تا “دریدا” ادامه دهم. این کتاب تا ماه آینده از سوی فرهنگستان هنر منتشر میشود. جلد دوم و سوم این مجموعه هم توسط همین انتشارات چاپ و منتشر خواهد شد.
دکتر ابراهیمیان با ارائه توضیحاتی در مورد کتاب دیگر خود بیان کرد: کتاب دیگری نیز در دست دارم و قرار داد آن را بستهام. این کتاب در مورد نقد با بن مایه فلسفی است. بهانه نوشتن آن درس گفتاری است که در فرهنگستان هنر با عنوان “بنیادهای فلسفی نقد” داشتم. این نقد و نگاه لزوم اندیشههای زیباییشناسانه است. در مراحل آغازین نقد و زیباییشناسی دوری یک سکهاند. به این معنا که نگرش فلسفی و حاکمیت یک اندیشه خاص در همه دورهها چگونه سبب به وجود آمدن نحلههای مختلف نقد و زیباییشناسی شده است. این ملازمت تا قرن هجدهم تنگاتنگ است و از آن پس وارد تجلی اندیشههای مدرن به خصوص اندیشههای راسیونالیستی میشویم. به ویژه در قرن ۲۰ وارد دوره جدیدی میشویم که آن اساس زیباشناسانه را ندارد یعنی نقد، محور خردمندانه پیدا میکند. در واقع از این زمان علم زیبایی شناسی و نقد از یکدیگر جدا میشوند.
وی همچنین در رابطه با کتاب “استخوانهای دکارت” که ترجمه آن را به اتفاق همسرش لیلی عمرانی از چند سال پیش آغاز کرده اظهار کرد: امیدوارم این کتاب تا چند ماه آینده به سرانجام برسد. این کتاب رمانی با اساس فلسفی است. رمانی در مورد اندیشههای دکارت. در فصلهای اول نویسنده، دکارت را توضیح میدهد که به عنوان اندیشمند و فیلسوف از کجا شروع به کار و چه فرایندی را طی میکند. نظریات او را در مورد علوم دیگر بررسی میکند. “دکارت” در کنار فلسفه، نظریاتی نیز در مورد طول عمر انسان دارد. او نیز همانند ارسطو اندیشمندی است که به سایر وجوه جهان نیز میپردازد.
او اضافه کرد: در بخش دیگر این کتاب، دکارت با ملکه سوئد آشنا میشود و از او مطالباتی دارد که تلاش میکند آنها را انجام دهد. سرانجام نیز دور از وطن فوت میکند و به خاطر تفکراتی که با فضای جامعه آن زمان مطابقت نداشته است درقبرستانی متروک دفن میشود. بعد از مدتی فرانسویها به صرافت میافتند تا استخوانهای او را به کشورشان منتقل کنند. طی این سفر جمجمه دکارت ناپدید میشود و نویسنده وارد آن میشود. جمجهای که جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است. اکنون در حال ترجمه فصل آخر این کتاب هستیم و امیدوارم همزمان با جلد دوم کتاب زیباییشناسی آن را نیز به چاپ برسانم.