“خسته نباشید” ی که خستگی را برتن مخاطبان نشاند

سحر علی پور- سرویس سینمایی هفت گاه: نقد و فرهنگ نقد از آن دست مسائلی است که بایستی در تمام ابعاد زندگی انسان امروز وارد شود و جایگاه اصلی خود را در جامعه به دست آورد. نقد آثار هنری از جمله زمینه هایی است که از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا که نقد یک اثر موجب مشخص شدن نقاط قوت و ضعف آن می گردد که این مسئله باعث می شود هنرمند از ایرادات کار خود آگاه شده و آن ها را اصلاح کند.

کسی که وظیفه ی نقد یک اثر هنری را برعهده دارد پس از مجهز شدن به دانش نقد آنگاه می تواند حتی براساس سلیقه و نظر شخصی اش به به بررسی زوایای گوناگون یک اثر بپردازد و نقاط شعف و قوت آن را برای مخاطب روشن گرداند، اما بین این سلیقه ی مجهز شده به علم تفاوت است با مجیز گویی و تعریف و تمجیدهای دوستانه!! و غیر نقادانه!

نشست نقد و بررسی فیلم های سینمایی یکی از فرصتهایی است که این امکان را به مخاطب می دهد تا بتواند به درک درستی از فیلمی که دیده است برسد و از تمامی زوایای اثر آگاه شود و به نقاط ضعف و قوت آن پی ببرد.

نشست فیلم خسته نباشید

چندی پیش نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی “خسته نباشید” به کارگردانی افشین هاشمی و محسن قرایی در سینما فلسطین برگزار شد. در این نشست که با حضور کارگردانان فیلم اولی اثر برگزار شد، اکبر نبوی به عنوان منتقد و سعید قطبی زاده به عنوان مجری و کارشناس، هدایت جلسه را برعهده داشتند.

بر خلاف انتظار، منتقد برنامه نه تنها به نقد اثر نپرداخت بلکه تنها در قالبی دوستانه!!!  به تعریف و تمجید از فیلم “خسته نباشید” پرداخت و در واقع مخاطبان به جای حضور در نشست نقد و بررسی فیلم “خسته نباشید”، در جمع چند دوست که خود فیلمی را ساخته اند و خود مجیزگویی آن را می کنند حاضر بودند. حاضرین در نشست نه تنها شاهد بررسی زوایای مختلف اثر نبودند بلکه زمانیکه یکی از آنها در مورد فیلم نقدی را به عوامل آن اظهار داشت، مجری برنامه به جای استقبال از این موضوع با گفتن اینکه شما تنها می توانید سوال بپرسید، راه شنیدن هرگونه انتقادی را بست.

البته اکثریت حاضر در سالن جرات بیان عقیده ی حقیقی خود در مورد فیلم را نداشتند و با منتقد برنامه که طرفدار سرسخت فیلم بود یکرنگ شده بودند. تنها در این میان پسری ۱۰-۱۲ ساله از جای خود برخاست و نقد خود را در مورد نام فیلم و داشتن زیرنویس که در این صورت افراد بی سواد توانایی خواندن آن را ندارند بیان کرد. نقدی که الحق به جا بود و تشویق حاضران در سالن گواه این موضوع بود. و این ضرب المثل که “حرف راست را باید از بچه شنید!” در اینجا صدق می کرد.

نشست فیلم خسته نباشید

نشست نقد و بررسی فیلم “خسته نباشید” بدون هرگونه نقد واقعی اثر، پایان یافت!  ولی اگر وضعیت نقدهای سینمایی ما به همین منوال پیش برود، باید شاهد مرگ نقد و فرهنگ نقد در جامعه ی سینمایی ایران باشیم مسئله ای که برنامه ی هفت سابق که یک برنامه ی تخصصی سینمایی بود آن را به طور جدی دنبال می کرد و در تلاش بود فرهنگ نقد را وارد زندگی مردم کند و ما اهالی رسانه و دست اندرکاران سینما نباید بگذاریم چنین فرهنگی از سینمای ایران حذف شود.

مطالب مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 5 =