ژیوار: گروه من پس از ۳۵ سال،در اختتامیه جشنواره فجر شرکت می کند
مصاحبه اختصاصی هفت گاه با ژیوار شیخ الاسلامی سرپرست و خواننده گروه ژیوار
مینا محمدی- سرویس موسیقی هفت گاه: یکی از گروه های بانوانی که در بیست ونهمین جشنواره موسیقی فجر به روی صحنه رقت، گروه “ژیوار” به سرپرستی و خوانندگی ژیوار شیخ الاسلامی است. ژیوار نخستین بانوی کرد است که در سال ۱۳۷۹ گروه موسیقی کردی برای بانوان را تاسیس کرد و برای اولین بار کنسرت هایی ویژه بانوان در ستتدج و سقز را به روی صحنه برد. او همچنین به منظور شناساندن البسه و موسیقی کردی و سنتی ایران زمین اجراهای متعددی برای تمامی سفرا در سفارتخانه های مختلف در ایران ارائه نموده است. علاوه بر این گروه “ژیوار” در کشورهایی چون آلمان، بلژیک، سوئد و … نیز به روی صحنه رفته است. به بهانه حضور گروه “ژیوار” در جشنواره موسیقی فجر، خبرنگار سرویس موسیقی هفت گاه گفت و گویی با ژیوار شیخ الاسمی ترتیب داده است که می توانید مشروح آن را در زیر مطالعه کنید.
گروه ژیوار تا به حال در چند جشنواره موسیقی فجر شرکت کرده است ؟
از سال ۷۹ هر ساله در جشنواره فجر برنامه داشته ام . به جز سال قبل که بانوان محروم بودند ، بدون دلیل . چون هنوز دلیل این اتفاق را نمی دانیم . و فکر می کنم یک دوره دیگر هم شرکت نکرده ام . در باقی جشنواره ها حضور داشتیم.
جشنوارۀ امسال در مقایسه با سال های قبل چطور بوده است ؟
هیچ اتفاقی نمی افتد . امسال اطلاع رسانی نسبت به سال های قبل بهتر بود ولی در کل استرسی که خود گروه را اذیت می کند ، برخورد افرادی مانند مدیر سالن و صدابردار که خانم بخشایش هستند ، خیلی خوب است . ولی کارمندان حراست همین که گوشی بچه های گروه را می گیرند ، خیلی بد است . ما که پایین هستیم چطور می توانیم صدای خودمان را ضبط کنیم؟ نوازندۀ من یک اجرای دیگر داشت که به این دلیل، الان بدون گوشی رفت . برخوردها یک مقدار قشنگ نیست و اینکه هیچ عکاسی نیست که از بانوان عکاسی کند . لباس های ما که حجاب دارند ، حداقل در قسمت کردی اینطور است. هیچ بهایی داده نمی شود، فقط دلمان خوش است .از لحاظ مالی هم ساپورت نمی شویم، فقط به این دلیل که تنها جشنوارۀ رسمی است که در ایران برگزار می شود، یک فرصت است، ما شرکت می کنیم .
چیزی که در گروه های دیگر دیده می شود و همانطور که خودتان هم گفتید خیلی به تکرار آهنگ های قدیمی می پردازند . فکر می کنید چه شرایطی باید وجود داشته باشد که خود بانوان به آهنگسازی بپردازند، که سال های بعد بشود از آن استفاده کرد و از آن ها به عنوان موسیقی این دوره نام برده شود و منبع شود؟
شاید همکارهای من که این کار را انجام می دهند به این دلیل است که به آن موسیقی علاقه دارند و یا اینکه با خود فکر می کنند که اگر کار جدید بسازند چه کسی می شنود و باید به کجا ارائه شود . کسی نمی شنود . این کنسرت بانوان هم اینجا زیر خاک می رود و تمام می شود و برای مخاطب فقط یک خاطره باقی می ماند و چیز دیگری یادش نمی آید. ولی ما با این وجود آمدیم و گفتیم اشکالی ندارد ، بگذار خودمان باشیم و آهنگ هایی که زده می شود کار بچه های گروه است و جدید می باشد .
آهنگ های ما ساختۀ آقای نجف پور است و خواننده ژیوار شیخ الاسلامی و کسی تا به حال آن ها را نخوانده است و ما دوست داریم مخاطب زن هم پیشرفت کنند .مثلا من چند بار لالایی خاطرات حلبچه را در کنسرت خواندم و مردم با آن لالایی آشنا شده اند و به عنوان خاطره از ژیوار می ماند .
و یا آهنگ هایی که درخواست می کردند، آهنگ هایی بود که در کنسرت قبلی بوده است . ما می توانیم گوش بانوان ایرانی را تربیت کنیم و من افسوس می خورم که چرا همکاران من موسیقی هایشان این گونه است، من هیچ ادعایی ندارم . شما کار بچه های ژیوار را دیده اید که چقدر سبک کار، متفاوت است و ما می خواهیم بگوییم که ما وجود داریم . ما چند جا بدون خواننده اجرا داشتیم ، چون من اعتقادی به خواننده سالاری ندارم .
فردا من در برنامۀ اختتامیه جشنواره اجرا دارم که بانوان من بعد از ۳۵ سال در اختتامیه شرکت دارند . این اتفاق برای هیچ گروه بانوانی نیفتاده است و ما را می بینند ما خواستیم که ما را ببینند. آنقدر کارها قوی بود که توانستیم موفق شویم . درست است که شاید کسی صدای ژیوارشیخ الاسلامی را نشنود، ولی همین که بتوانیم موزیسین های خود را به این حد برسانیم ، خودش عالی است.
من یک سری از خواننده هایی که مقام تنبور را نمی دانند، چیست، را می بینم که در این مقام می خوانند؛ چرا باید بیانید مقام تنبور بخوانند . چرا خیلی راحت می توانیم با موسیقی بازی کنیم و خیلی راحت بگویم من دارم کار تنبور انجام می دهم . تنبور یک فرهنگ است ، یک عرفان است . یعنی باید به یک درجه ای رسید تا بتوانید ، و این خیلی بد است که ما مخاطب را بی شعور می دانیم . مردم ما باشعورند می فهمند و این به من که کرد هستم و مقام تنبور کار می کنم و جزو تنها کسانی هستم که این سبک را کار می کنم ، می بینم که کسانی با شعر و موسیقی غلط می آیند و تنبور می زنند . این کافی نیست . اینکه چطور درجه عالی تنبور نواز را برساند مهم است.
این را می خواهم بگویم که گروه ارکیده اولین گروه پاپ ایران بوده که با چه شرایط سختی در ایران کار کرده اند . چرا می گوییم اولین گروه پاپ گروه دیگری بوده است ؟ چرا ما بانوان هوای همدیگر را نداریم . مایی که این همه درد و سختی کشیده ایم چرا باید اولین گروه پاپ را گروه دیگری جا بزنیم و هوای همدیگررا نداشته یاشیم. چرا از هم دیگر حمایت نمی کنیم؟ چرا همدیگر را قضاوت می کنیم. قضاوت بکنیم، به دلیل و به حق. متاسفانه این مسائل در بانوان بیشتر است.